Ostatnio bardzo lubię przygotowywać sobie różne koktajle, najczęściej owocowe. Zwykle robiłam je z wykorzystaniem maślanki, ale akurat mi się skończyła... Jednak tym razem pod dostatkiem miałam dużo soku pomidorowego i postanowiłam go wykorzystać nieco inaczej niż dotychczas. Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Koktajl ma gęstą konsystencję, gęstszą niż zazwyczaj w moich koktajlach :) W smaku można wyczuć wszystkie składniki, żaden z nich nie został zdominowany przez inny, co mnie bardzo cieszy :) Jeśli ktoś nie przepada za sokiem pomidorowym, to może w taki właśnie sposób się do niego przekona :) Polecam!Składniki na 1 dużą porcję:
- 200-250 ml przecierowego soku pomidorowego
- 1 banan
- 1 jabłko
- trochę soku z cytryny (max z 1/2 cytryny)
Jeśli chcecie mieć koktajl o rzadszej konsystencji, dodajcie więcej soku pomidorowego.
Przygotowanie:
- Owoce umyć, obrać (chyba, że Wasz mikser radzi sobie doskonale ze skórką z jabłka. Jeśli nie, to skórkę zjeść ze smakiem;) i pokroić na mniejsze kawałki (banana nie trzeba, wystarczy go przełamać na pół).
- Zmiksować, aż do uzyskania gęstej masy. Dodać sok z cytryny i sok pomidorowy, a następnie ponownie miksować. Gotowy przelać do szklanki.
Koktajlu niczym nie dosładzałam ani nie przyprawiałam. Mnie odpowiada taka naturalna wersja :)
Pijcie na zdrowie! :)

pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. I rzeczywiście jest pyszny. Rodzinie też posmakował, choć na początku dziwili się nieco, żeby tak banan z pomidorem;) A potem żałowali, że przygotowałam tylko jedną dużą porcję (którą podzieliłam potem na 3 mniejsze;))).
Usuń