środa, 21 listopada 2012

Ciasto bananowe z figami

Gdy zobaczyłam, że z kuchni zaczynają znikać banany, musiałam zacząć szybko działać... Co by tu zrobić z bananami? Hmmm... Myślałam o naleśnikach, ale było już po obiedzie, więc na to troszkę za późno... A może by tak bananowiec? Zanim doszło co do czego zostały mi 2 banany :/ Nie zraziłam się jednak, zawzięłam się, zakasałam rękawy i przystąpiłam do przyrządzania ciasta (przepis zaczerpnęłam z bloga NaZapiecku i trochę zmieniłam). Zrobienie takiego ciasta nie jest wcale ani czaso-, ani pracochłonne, naprawdę :) Więcej czasu zajęło mi krojenie klejących się do noża fig niż przygotowanie pozostałej części ciasta ;) Dlatego też najlepiej figami zająć się wcześniej.

bananowiec

Składniki:
  • 3-4 dojrzałe banany
  • 3 figi suszone
  • 1-2 jajka
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1,5 szklanki)
  • 100 g cukru (0,5 szklanki)
  • 100 g miękkiego masła/margaryny
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki płatków żytnich (lubię takie dodatki do chrupania w cieście. Doskonale nadadzą się też orzechy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu (ale bez też jest smaczne :) Jeśli akurat nie masz, to może być przyprawa do piernika)

Przygotowanie:
  1. Obrane banany rozgnieść widelcem. Figi pokroić na kawałeczki (wielkości małych rodzynek) i dodać do bananów. Następnie do miski dodać jajka, cukier, masło/margarynę i wszystko wymieszać (można ręcznie, bez użycia miksera).
  2. W drugiej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i płatkami żytnimi. Potem wsypać jej zawartość do miski z "mokrymi" składnikami i wszystko wymieszać.
  3. Jak masa będzie już gęsta, to połączyć ją z jogurtem naturalnym.
  4. Masę przelać do formy tzw. "keksówki" (lub do pieczenia chleba, jak w moim przypadku ;)) wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 1 godzinę.


Smacznego!




5 komentarzy:

  1. upiekłam, bardzo dobre ciasto.
    a przy okazji wesołych świąt
    pozdrawia Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spóźnione dziękuję :) Cieszę się, że smakowało :) Wszystkiego dobrego i wielu ciekawych doświadczeń kulinarnych. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. fajny przepis dzięki. Wypróbowałam gona szybko z bananów, które leżały trochę zbyt długo, ale do ciasta w sam raz. Pychotka!!! :-) zjedliśmy kilka kawałków w domu i jeszcze zaniosę koleżankom do pracy. Ucieszą się :-)

    OdpowiedzUsuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets