- 3-4 dojrzałe banany
- 3 figi suszone
- 1-2 jajka
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1,5 szklanki)
- 100 g cukru (0,5 szklanki)
- 100 g miękkiego masła/margaryny
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki płatków żytnich (lubię takie dodatki do chrupania w cieście. Doskonale nadadzą się też orzechy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu (ale bez też jest smaczne :) Jeśli akurat nie masz, to może być przyprawa do piernika)
Przygotowanie:
- Obrane banany rozgnieść widelcem. Figi pokroić na kawałeczki (wielkości małych rodzynek) i dodać do bananów. Następnie do miski dodać jajka, cukier, masło/margarynę i wszystko wymieszać (można ręcznie, bez użycia miksera).
- W drugiej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i płatkami żytnimi. Potem wsypać jej zawartość do miski z "mokrymi" składnikami i wszystko wymieszać.
- Jak masa będzie już gęsta, to połączyć ją z jogurtem naturalnym.
- Masę przelać do formy tzw. "keksówki" (lub do pieczenia chleba, jak w moim przypadku ;)) wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 1 godzinę.
Smacznego!
wyglads super smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńDzięki, tak też smakuje :) Polecam!
Usuńupiekłam, bardzo dobre ciasto.
OdpowiedzUsuńa przy okazji wesołych świąt
pozdrawia Ania
Spóźnione dziękuję :) Cieszę się, że smakowało :) Wszystkiego dobrego i wielu ciekawych doświadczeń kulinarnych. Pozdrawiam.
Usuńfajny przepis dzięki. Wypróbowałam gona szybko z bananów, które leżały trochę zbyt długo, ale do ciasta w sam raz. Pychotka!!! :-) zjedliśmy kilka kawałków w domu i jeszcze zaniosę koleżankom do pracy. Ucieszą się :-)
OdpowiedzUsuń