Jeśli jednak nie macie akurat pora w swojej kuchni, to nie ma się czym przejmować - z samym czosnkiem sos również będzie pyszny. Ale dla porównania polecam spróbować Wam obu wersji sosu :)
Składniki na sos:
- 400 ml jogurtu naturalnego (gęstego lub rzadkiego - w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać)
- 1-2 łyżki majonezu
- 2-4 ząbki czosnku
- kilka centymetrów białej części pora
- odrobina drobno posiekanej natki pietruszki (może być suszona)
- pieprz
Można jeszcze ewentualnie dodać odrobinę soli - ja nie dodawałam, ponieważ majonez jest już słony i taki smak sosu mi odpowiadał.
Przygotowanie sosu:
Przygotowanie sosu:
- Czosnek obrać, umyć, osuszyć, odkroić niepotrzebną końcówkę, a następnie rozgnieść i drobno posiekać.
- Odciąć kawałek pora od większej części, umyć, osuszyć, naciąć kilkakrotnie wzdłuż tworząc wąskie paski, a następnie pokroić na drobne kawałki.
- Do miseczki wlać jogurt naturalny, dodać majonez, czosnek, pora, pieprz i pietruszkę. Dokładnie wymieszać*.
* Koniecznie spróbować czy taki smak nam odpowiada - w razie potrzeby (każdy ma inne upodobania) dodać więcej któregoś ze składników.
Taki sos nada się idealnie do:
- kanapek,
- dań z ryżem,
- sałatek,
- kurczaka,
- placków,
- pizzy,
- zapiekanek, tostów,
- warzyw gotowanych na parze lub duszonych na patelni,
- frytek, pieczonych ziemniaczków,
- chipsów itp.
Przepisy na moim blogu z wykorzystaniem sosu czosnkowego:
- placuszki z cukinii (sos w wersji light - z 2 łyżeczkami majonezu)
- placuszki z cukinii (sos w wersji light - z 2 łyżeczkami majonezu)
Smacznego!
dwa moje ulubione smaki czosnek i por:) świetny jak dla mnie pomysł na sos:)
OdpowiedzUsuńDzięki:) Sos czosnkowy to u mnie taki uniwersalny sos na zimno... a co najważniejsze - smaczny, zdrowy, prosty i szybki w przygotowaniu;) Jego składniki to absolutny must have w kuchni;) Pora wprost uwielbiam, o czym często zdarza mi się wspominać na blogu;)
UsuńA jak ktoś jest na diecie, to może ująć sobie majonezu. Ja go dodaję, ponieważ uważam, że z nim sos jest smaczniejszy, bardziej kremowy i delikatniejszy w smaku... Poza tym niewielka jego ilość od czasu do czasu nie zaszkodzi:)
Sos czosnkowy jest super :) pasuje do wielu dań :) Robiłam czosnkowy z ziołami, czosnkowy z chili... ale nigdy nie użyłam pora ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą! To wielozadaniowy sos! :D I jest smaczny na wiele sposobów:) Hihi, a przepis to efekt mojego uwielbienia dla pora;)
Usuń