- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej (2,5 szklanki)
- 300 g cukru (1 szklanka)
- 1 szklanka potartej dyni
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego (lub cukier wanilinowy)
- 1 kostka miękkiego masła
- 100 g śmietany słodkiej (18%; ewentualnie jogurt naturalny)
Przygotowanie:
- Najpierw w jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, sól).
- W drugiej misce wymieszać cukier, śmietanę i miękkie masło. Następnie dodać jajko i wanilię, a po chwili dynię. Gdy dynia będzie już dobrze połączona z mokrymi składnikami, wsypać suche składniki i wyrobić ciasto. Do masy można wrzucić pokrojoną czekoladę, żurawinę, orzechy, śliwki, rodzynki
- Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia i formować na nim ciastka z około 2 łyżek masy. Zwilżonym w wodzie palcem można łatwo wygładzić i zaokrąglić powierzchnię ciastek, a następnie nadać im kształt (np. uformować dynie). Ciastka napuchną podczas pieczenia.
- Piec przez ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pozostawić do ostygnięcia na papierze do pieczenia, a potem wstawić na trochę do lodówki.
Smacznego!
Wracam do tego przepisu już tysięczny raz... Ciasteczka są cudowne - mięciutkie i bardzo smaczne. Dzieciaczki za nimi przepadają! Dziękuję ślicznie.
OdpowiedzUsuńJoanna