Pomysł na mozzarellę zamkniętą w kotletach ryżowych zaczerpnęłam ze strony Allrecipes. Niestety nie miałam wytrawnego wermutu i parmezanu ;) Tradycyjne suppli smaży się w głębokim tłuszczu, ale wolałam uniknąć zbędnych kalorii i tak jak w przepisie z Allrecipes przygotowałam je w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Określenia dla suppli w sieci są przeróżne - kotlety, krokiety, kulki, pulpety ryżowe - normalnie i zdrobniale :). Mnie przypominają bardziej kotlety niż krokiety, więc będę używała tej pierwszej nazwy.
Składniki:
- 2 małe cebule
- ok. 10 cm pora (biała część)
- 200 g ryżu (użyłam zwykłego białego ryżu. Z parabolicznego trudno było mi uformować kotlety)
- 500-600 ml bulionu (polecam rosół - z nim są zdecydowanie lepsze)
- 1 jajko
- ok. 60 g mozzarelli z bazylią (zwykle w opakowaniu jest 1 kulka o wadze ok. 125 g)
- 1-2 plasterki żółtego sera
- czosnek (suszony lub świeżo starty. Użyłam suszonego - ok. 1 płaskiej łyżeczki)
- bazylia (użyłam suszonej, ale sądzę, że świeża będzie dużo lepsza)
- sól, pieprz (wg uznania)
- oliwa z oliwek/olej (do smażenia cebuli, a następnie do nasmarowania naczynia żaroodpornego)
- bułka tarta (do obtaczania kotletów)
Przygotowanie:
- Przygotować bulion. Pokroić pora na drobne kawałeczki i połowę wrzucić do bulionu.
- Poszatkować cebule i zeszklić na głębokiej patelni lub w rondlu przy niezbyt dużej ilości tłuszczu. Gdy będzie szklista, dorzucić do niej resztę pora. Po chwili dodać surowy ryż. Dokładnie wymieszać zawartość patelni/rondla i po chwili dodać chochlę bulionu. Następnie dodawać kolejne chochle bulionu w miarę jak risotto będzie gęstniało. Należy je dość często mieszać, by uniknąć przypalenia.
- Gdy ryż będzie już miękki, zestawić patelnię/rondel z palnika. Następnie do risotta dodać sól, pieprz, bazylię, drobno pokrojony żółty ser i roztrzepane jajko. Potem pozostawić do ostygnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
- Przekroić kulkę mozzarelli na pół, a potem otrzymaną połówkę podzielić na 8 w miarę równych części. Risotto na patelni/rondlu również podzielić na 8 części.
- W każdą z części włożyć kawałek mozzarelli i uformować podłużny kotlet (w kształcie cepelina/kartacza). Następnie obtoczyć suppli w bułce i układać w posmarowanym olejem/oliwą naczyniu żaroodpornym (cienka warstwa tłuszczu). Potem wstawić do piekarnika na ok. 30-40 minut (ja wyciągałam już po 30). W połowie tego czasu kotlety należy obrócić. Po upieczeniu powinny być lekko rumiane i chrupiące.
Zamiast w piekarniku suppli można przygotować smażąc w oleju/oliwie na patelni. Usmażone najlepiej odsączyć ręczniczkiem papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Przygotowywałam te kotleciki dwukrotnie. Za pierwszym razem użyłam ryżu parabollicznego, ale odradzam. Jest zbyt sypki, nie klei się dobrze, w związku z czym powstaje nie lada problem przy formowaniu owalnych lub kulistych kształtów. Zdecydowanie lepiej w tym przepisie sprawdza się zwykły biały ryż. Przy pierwszym "podjeściu" moje risotto zalałam bulionem drobiowo-warzywnym z kostki z dodatkiem poszatkowanego pora. Za drugim razem do cebuli dodałam trochę czerwonego półsłodkiego wina przywiezionego z wczasów w Czarnogórze, a później przesmażoną cebulę, pora i ryż zalałam rosołem. Tak przyrządzone "spolszczone" suppli były wprost wyborne. Rosół górą! :)
Smacznego!
co to za surówka?
OdpowiedzUsuńZ kapusty pekińskiej (ewentualnie może być sałata lodowa), zielonego ogórka, kawałka zielonej papryki, z oliwą z oliwek (3 łyżki oliwy/3 łyżki wody). Doprawiona odrobiną soli, pieprzu, lubczyku, tymianku, bazylii, pietruszki i papryki. Zamiast tego może być też mieszanka ziół prowansalskich. Jeśli chodzi o przyprawy, to w tym przypadku są to raczej niewielkie ilości - należy je zmieszać z wodą i oliwą, a następnie polać warzywa i całość jeszcze przed podaniem przemieszać. Smaczna, soczysta, chrupiąca, nie wymagająca czasochłonnych przygotowań :) Do tych kotlecików akurat nie robiłam mocno przyprawionej surówki, ponieważ nie chciałam nią zdominować całego posiłku (miała być tylko dodatkiem), ale się lubi wyraziste smaki, to można sypnąć więcej :))) Chyba popracuję nad działem z sałatkami/surówkami do obiadu i nie tylko :))) Dzięki! Pozdrawiam!
Usuńdziekuje za odpowiedz, przepis napewno wybrobuje w najblizszym czasie, pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za Twoje pytanie :) Skłoniło mnie do zastanowienia się nad publikacją przepisów na szybkie, proste i smaczne surówki/sałatki. To dobry pomysł :)
UsuńDaj znać, jak smakowało :)))
Dzięki za odwiedziny! Pozdrawiam i zapraszam ponownie! :)