Składniki:
- 1,5 litra bulionu (najlepiej warzywnego, ale może być drobiowy, jeśli ktoś woli)
- 300 g dyni (lub puree z dyni)
- 100 g marchewki
- 1 pietruszka (ok. 100 g)
- 1 gruszka
- 1 jabłko "antonówka"
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki curry
- odrobina kardamonu (ok. 1/4 płaskiej łyżeczki)
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Najpierw przyrządzić podstawę naszej zupy, czyli bulion.
- Umyć wszystkie warzywa i owoce. Obrać marchewkę i pietruszkę, a następnie pokroić i wrzucić do gotującego się bulionu.
- Dynię przekroić na pół, wydrążyć nasiona, obrać ze skóry i pokroić w kostkę lub paski. Następnie pokrojone kawałki dyni dodać do bulionu.
- Owoce przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Skórki można obrać lub zostawić (ja nie obierałam). Następnie pokroić owoce wzdłuż w paski i wrzucić do zupy, jeśli warzywa są już miękkie. Gotować chwilę na małym ogniu, po czym zestawić garnek z pieca i zmiksować zupę blenderem do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
- Ponownie postawić garnek na palniku i dodać do zupy curry, cynamon, odrobinę kardamonu, soli oraz pieprzu. Doprawiać wg uznania :)
Smacznego!
Ciekawy przepis, bardzo lubię takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Lubię nowości w kuchni, więc wiele eksperymentów jeszcze przede mną :D
Usuń