środa, 28 sierpnia 2013

Tarta z wędzonym łososiem, mozzarellą i szczypiorkiem na cieście francuskim

Oto przepis na tartę, którą przygotowałam ponad tydzień temu, gdy jeszcze towarzyszyła nam prawdziwie letnia pogoda. Zrobiłam ją w piątkowy wieczór, więc na talerzu zawitała u mnie dopiero kolejnego dnia na późnym śniadaniu na balkonie :) w towarzystwie sałatki i soku pomidorowego... Ciepłe promienie słońca, szumiące brzozy i śniadanie na świeżym powietrzu przypomniały mi wakacje z siostrą przed dwoma laty...  Hmm, zamknęłam oczy, wyciągnęłam się wygodnie na krześle i poczułam, jakbym znalazła się tam ponownie... gorąca Bułgaria, leniwe poranki, przepyszne posiłki na tarasie, odprężający szum morza i delikatne powiewy wiatru, piasek przypominający ziarna sezamu, urokliwy stary Sozopol... Było wspaniale! :) Chciałabym znaleźć się tam ponownie!



Składniki*:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g sera tartego mozzarella
  • 100 g wędzonego łososia
  • kępka szczypioru (u mnie z cebuli siedmiolatki)
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki)
  • pieprz ziołowy**
* Niestety zrobiłam tartę na większej formie do tarty;) (o średnicy 26 cm) Była fajna, cieniutka i smaczna, ale wydaje mi się, że z masą z podwójnej ilości składników lub w mniejszej formie wyglądałaby jeszcze lepiej.

** Solący mogą dodać trochę soli, ale ja nie używałam i uważam, że w przypadku tej tarty sól jest zupełnie zbędna.


Przygotowanie:
  1. Schłodzone w lodówce ciasto francuskie rozłożyć w formie do tarty aż po same brzegi (ciasto zwisające poza brzegi formy obciąć). Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, a na nim suche ziarna fasoli***. Potem zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż ciasto nabierze złotego koloru (ok. 20 minut). Z piekarnika wyciągnąć zrumienione ciasto francuskie i zdjąć z niego papier z fasolą. 
  2. Wędzonego łososia pokroić na małe kawałki. Szczypiorek posiekać. W misce wymieszać jajko, jogurt naturalny, potartą mozzarellę, dodać kawałki łososia, szczypiorek, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową. Następnie na cieście równomiernie rozprowadzić przygotowaną masę. 
  3. Przed wstawieniem do piekarnika przykryć tartę folią aluminiową, by brzegi ciasta za bardzo się nie przypiekły (gdy masa będzie już ładnie ścięta, można ściągnąć folię). Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut aż masa ładnie się zrumieni.
*** Można też od razu zapiekać masę jajeczną wraz z pozostałymi składnikami na cieście francuskim, bez wcześniejszego zapiekania - tak robię zdecydowanie najczęściej.



Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Pyszne połączenie smaków! Cudowna tarta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dziękuję, była bardzo smaczna. A do tego jeszcze sok pomidorowy i chrupiąca sałatka...

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście nie ma przy niej dużo pracy - nie trzeba spędzać kilku godzin w kuchni, by ją przygotować. Nawet najbardziej zapracowana osoba da radę zorganizować sobie trochę czasu na przygotowanie takiego dania :) A warto, polecam!

      Usuń
  3. Łosoś w tarcie zawsze się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie łosoś w tarcie pojawił się po raz pierwszy, ale zapewniam, że i nie ostatni, bo w takiej postaci posmakował nam bardzo :)

      Usuń
    2. To ja polecam szpinak+łosoś+feta+suszone pomidory - moja ulubiona :)

      Usuń
    3. Ooo, dziękuję, to zestawienie już wygląda ciekawie:) Coś mi się wydaje, że łosoś zawita u mnie ponownie szybciej niż zakładałam :)))

      Usuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets