Składniki*:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g sera tartego mozzarella
- 100 g wędzonego łososia
- kępka szczypioru (u mnie z cebuli siedmiolatki)
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki)
- pieprz ziołowy**
* Niestety zrobiłam tartę na większej formie do tarty;) (o średnicy 26 cm) Była fajna, cieniutka i smaczna, ale wydaje mi się, że z masą z podwójnej ilości składników lub w mniejszej formie wyglądałaby jeszcze lepiej.
** Solący mogą dodać trochę soli, ale ja nie używałam i uważam, że w przypadku tej tarty sól jest zupełnie zbędna.
** Solący mogą dodać trochę soli, ale ja nie używałam i uważam, że w przypadku tej tarty sól jest zupełnie zbędna.
Przygotowanie:
- Schłodzone w lodówce ciasto francuskie rozłożyć w formie do tarty aż po same brzegi (ciasto zwisające poza brzegi formy obciąć). Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, a na nim suche ziarna fasoli***. Potem zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż ciasto nabierze złotego koloru (ok. 20 minut). Z piekarnika wyciągnąć zrumienione ciasto francuskie i zdjąć z niego papier z fasolą.
- Wędzonego łososia pokroić na małe kawałki. Szczypiorek posiekać. W misce wymieszać jajko, jogurt naturalny, potartą mozzarellę, dodać kawałki łososia, szczypiorek, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową. Następnie na cieście równomiernie rozprowadzić przygotowaną masę.
- Przed wstawieniem do piekarnika przykryć tartę folią aluminiową, by brzegi ciasta za bardzo się nie przypiekły (gdy masa będzie już ładnie ścięta, można ściągnąć folię). Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut aż masa ładnie się zrumieni.
Smacznego!
Pyszne połączenie smaków! Cudowna tarta!
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję, była bardzo smaczna. A do tego jeszcze sok pomidorowy i chrupiąca sałatka...
Usuńszybka i smaczna ;) !
OdpowiedzUsuńRzeczywiście nie ma przy niej dużo pracy - nie trzeba spędzać kilku godzin w kuchni, by ją przygotować. Nawet najbardziej zapracowana osoba da radę zorganizować sobie trochę czasu na przygotowanie takiego dania :) A warto, polecam!
UsuńŁosoś w tarcie zawsze się sprawdza :)
OdpowiedzUsuńU mnie łosoś w tarcie pojawił się po raz pierwszy, ale zapewniam, że i nie ostatni, bo w takiej postaci posmakował nam bardzo :)
UsuńTo ja polecam szpinak+łosoś+feta+suszone pomidory - moja ulubiona :)
UsuńOoo, dziękuję, to zestawienie już wygląda ciekawie:) Coś mi się wydaje, że łosoś zawita u mnie ponownie szybciej niż zakładałam :)))
Usuń