Składniki:
- 3-4 duże brzoskwinie
- 3-4 duże nektaryny (równie dobrze mogą być same brzoskwinie lub same nektaryny)
- kilka małych jabłek (u nas były naprawdę mikroskopijne ;) - to zasługa zimy, która w tym roku weszła wiośnie w paradę)
- 2-3 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej (ok. 500 g)
- 1/2 szklanki kaszy manny (ok. 55 g)
- 1 kostka margaryny do pieczenia
- 1 szklanka cukru* (ok. 180-200 g) + kilka łyżek cukru do nadzienia (w zależności od tego jak bardzo kwaśne są jabłka, ale dodatkowa ilość cukru w nadzieniu nie jest konieczna)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy (ewentualnie aromat waniliowy)
* Gdyby ciasto wydawało się za mało słodkie, to zawsze można je posypać cukrem pudrem.
Myślę, że ciekawym rozwiązaniem byłoby dodanie do nadzienia skórki pomarańczowej lub trochę soku z cytryny :) Spróbuję przy okazji :)
Przygotowanie:
- Owoce umyć, osuszyć i obrać ze skórki (które można ze smakiem zjeść:)). Jabłka pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, a owoce zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Brzoskwinie i nektaryny pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Owoce wymieszać razem z kilkoma łyżkami cukru i kaszy manny.
- Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wszystko wymieszać. Do suchych składników dodać jajka i margarynę, a następnie wyrobić ciasto. Otrzymane ciasto podzielić na dwie części: 2/3 z przeznaczeniem na spód i 1/3 - na wierzch.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej 2/3 ciasta - można je ponakłuwać widelcem. Na cieście równomiernie ułożyć warstwę z przygotowanego wcześniej owocowego nadzienia, a na nie pozostałą część ciasta (można pobawić się przy tym w układanie fantazyjnych wzorów lub postawić na artystyczny nieład :))
- Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Piękne ciasto! Uwielbiam brzoskwinie i wszystkie ciasta, które są z nimi upieczone :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Dotąd brzoskwinie zdarzało mi się wykorzystywać w serniku lub cieście z galaretką. Teraz oprócz jabłecznika będzie się pojawiać u nas również i ta wersja kruchego ciasta.
UsuńPięknie wygląda i pewnie cudownie smakuje :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI wygląda, i smakuje :) Aż tęsknię za tymi sezonowymi owocami... Teraz to już tylko zostają puszki do dyspozycji... Zachęcam do wypróbowania przepisu - pozdrawiam!
UsuńCzy to jest przepis na dużą blachę?
OdpowiedzUsuń