Składniki:
- 100 g kotletów sojowych
- 200-250 g cukinii
- 100 g ugotowanych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka)
- 50 g świeżego pora
- 3-4 łyżki kaszy manny (zamiast kaszy można użyć mąki krupczatki)
- 1/2 małej czerwonej papryki
- 1 jajko
- szczypior (dla walorów smakowych i kontrastu kolorystycznego z czerwoną papryką)
- suszona natka pietruszki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- trochę cząbru i lubczyku
- sól do smaku (byle nie za dużo)
Przygotowanie:
- Kotlety sojowe namoczyć na ok. 7 minut w gorącej wodzie lub gorącym bulionie warzywnym, aż będą miękkie i wyłożyć je na talerz. Następnie zmiksować je w malakserze lub blenderem.
- Cukinię umyć i obrać. Do zmiksowanych kotletów sojowych dodać ugotowane warzywa, kawałki cukinii, jajko, kaszę manną, natkę pietruszki, cząber, lubczyk, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, słodkiej papryki i pieprzu ziołowego. Posolić do smaku. Wszystko zmiksować na gładką masę.
- Szczypior drobno posiekać. Paprykę pokroić w wąskie paski, a potem na małe kawałki. Dodać do zmiksowanej masy i dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie 3 małe naczynia).
- Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut pilnując, by wierzch pasztetu się nie przypalił.
Pasztet jest wprost idealny do smarowania. W smaku jest lekko słodki, wyraźnie czuć smak papryki. Jeśli chcecie uzyskać wersję bardziej pikantną, to polecam dodać trochę papryczki pepperoni albo czarnego pieprzu.
Smacznego!
czyli pasztet wegetariański :) zabieram przepis bo czasami robię sobie odpoczynek od mięsiwa na dwa trzy miesiące więc taki pasztet przyda się do chlebka :) dzięki
OdpowiedzUsuńTak, wegetariański :) - polecam. Bardzo lubię takie domowe pasztety, bo na widok składu tych dostępnych w sklepach to aż skóra cierpnie...
UsuńNaprawdę, 2-3 miesiące potrafisz nie spożywać mięsa? Mięsa ryb również? Ja na dobry początek spróbowałabym odstawić je tak na 1 miesiąc:) Tylko nie wiem jeszcze, kiedy tę próbę podejmę... Hmmm...