Może również zagościć na wigilijnym stole obok pieczonych ryb, klusek ze smakowitym grzybowym sosem i innych potraw. Jest bardzo szybka w przygotowaniu, więc można ją zrobić nawet na przysłowiową "ostatnią chwilę".
Składniki:
- 1/4 dużej główki białej kapusty (wybaczcie, nie zważyłam)
- ok. 20 cm pora (bez grubych zielonych liści)
- troszkę majonezu (jeśli dbacie o linię, to warto dodać gęsty jogurt naturalny i niewielką ilość majonezu dla smaku)
- trochę soku z cytryny
- suszona natka pietruszki
- pieprz
- sól
Można także dodać szczypiorek, koperek. Proporcje praktycznie "na oko" ;)
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, jeśli zajdzie potrzeba - usunąć brzydkie fragmenty liści.
- Kapustę poszatkować na tarce o drobnych oczkach w malakserze (lub zetrzeć ręcznie).
- Pora drobno posiekać (zawsze można wrzucić go do malaksera;)).
- Dodać majonez, skropić sokiem z cytryny oraz przyprawić do smaku.
Smacznego!
Super dodatek do obiadu:-)
OdpowiedzUsuńO tak. Wręcz nie wyobrażam sobie obiadu bez surówki (chyba, że na obiad jest potrawka/zapiekanka itp. czego nie podaje się z surówką;))).
Usuń