sobota, 3 listopada 2012

Ekspresowa sałatka ryżowa z porem

Takie porowe risotto polecam w sytuacji, gdy pojawia się nagła ochota na aromatyczną sałatkę o wyrazistym smaku lub, gdy za chwilę mają wpaść do nas goście. Uwielbiam tą niezwykle prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę. Wiele razy doskonale sprawdzała się na domowych imprezach, na pikniku czy grillu.


sałatka ryżowa z porem i kukurydzą

Składniki:
  • 250-300 g ryżu parabolicznego
  • 200-250 g pora (głównie biała część)
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki 
  • 3-4 łyżki majonezu
  • pieprz
  • sól do gotowania ryżu
Taka sałatka wystarczy na 3-4 porcje. Proporcje należy zwiększać stosownie do liczby osób, którym sałatka ma zostać zaserwowana.


Przygotowanie:
  1. W osolonej wodzie ugotować ryż (równie dobrze można wykorzystać ryż, który został nam np. z obiadu). Jak już będzie gotowy, to przelać go zimną wodą. Gdy ostygnie, wsypać do miski.
  2. Pora pokroić wzdłuż w paski, a następnie w poprzek (w drobną kostkę lub prostokąty), a następnie dodać do ryżu. Następnie dodać kukurydzę, majonez oraz pieprz i dokładnie wymieszać.

Gotową sałatkę najlepiej przełożyć do czystej miski (nieumazanej majonezem ;))


Sałatkę porowo-ryżową podaję zazwyczaj z chrupiącym pieczywem i smaczną wędliną lub kiełbasą. Może być także przyrządzana bez kukurydzy (kilka razy próbowałam), ale bardziej przypadła mi do gustu wersja z jej dodatkiem, ponieważ słodycz złotych ziaren idealnie równoważy pikantny smak pora. Zawsze można zrobić obydwie wersje :) Inny sposób na przygotowanie takiej sałatki to zastosowanie jakiegoś mięsnego składnika, np. ze smażonych kawałków piersi kurczaka, pokrojonych parówek lub wędliny drobiowej. Wszystko zależy od tego, na co akurat masz ochotę lub co lubią domownicy/goście :)


Smacznego!

3 komentarze:

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets