poniedziałek, 2 września 2013

Pasztet sojowy z papryką, cukinią i szczypiorem

Nie ma to jak spojrzeć w niedzielę wieczorem do lodówki i stwierdzić, że w poniedziałek rano przyjdzie jeść chleb z masłem ;) Ale czasami wystarczy mieć kilka podstawowych składników, z których można wyczarować coś smacznego do zjedzenia z pieczywem.

Lekki, prosty, domowy pasztet z soi, z dodatkiem papryki, cukinii i szczypiorku idealny na kanapki zdrowy

Składniki:
  • 100 g kotletów sojowych
  • 200-250 g cukinii
  • 100 g ugotowanych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka)
  • 50 g świeżego pora
  • 3-4 łyżki kaszy manny (zamiast kaszy można użyć mąki krupczatki)
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 1 jajko
  • szczypior (dla walorów smakowych i kontrastu kolorystycznego z czerwoną papryką)
  • suszona natka pietruszki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • trochę cząbru i lubczyku
  • sól do smaku (byle nie za dużo)

Przygotowanie:
  1. Kotlety sojowe namoczyć na ok. 7 minut w gorącej wodzie lub gorącym bulionie warzywnym, aż będą miękkie i wyłożyć je na talerz. Następnie zmiksować je w malakserze lub blenderem. 
  2. Cukinię umyć i obrać. Do zmiksowanych kotletów sojowych dodać ugotowane warzywa, kawałki cukinii, jajko, kaszę manną, natkę pietruszki, cząber, lubczyk, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, słodkiej papryki i pieprzu ziołowego. Posolić do smaku. Wszystko zmiksować na gładką masę.
  3. Szczypior drobno posiekać. Paprykę pokroić w wąskie paski, a potem na małe kawałki. Dodać do zmiksowanej masy i dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie 3 małe naczynia).
  4. Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut pilnując, by wierzch pasztetu się nie przypalił.
Lekki, prosty, domowy pasztet z soi, z dodatkiem papryki, cukinii i szczypiorku idealny na kanapki zdrowy

Pasztet jest wprost idealny do smarowania. W smaku jest lekko słodki, wyraźnie czuć smak papryki. Jeśli chcecie uzyskać wersję bardziej pikantną, to polecam dodać trochę papryczki pepperoni albo czarnego pieprzu.
Lekki, prosty, domowy pasztet z soi, z dodatkiem papryki, cukinii i szczypiorku idealny na kanapki zdrowy

Lekki, prosty, domowy pasztet z soi, z dodatkiem papryki, cukinii i szczypiorku idealny na kanapki zdrowy

 Smacznego!


2 komentarze:

  1. czyli pasztet wegetariański :) zabieram przepis bo czasami robię sobie odpoczynek od mięsiwa na dwa trzy miesiące więc taki pasztet przyda się do chlebka :) dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wegetariański :) - polecam. Bardzo lubię takie domowe pasztety, bo na widok składu tych dostępnych w sklepach to aż skóra cierpnie...

      Naprawdę, 2-3 miesiące potrafisz nie spożywać mięsa? Mięsa ryb również? Ja na dobry początek spróbowałabym odstawić je tak na 1 miesiąc:) Tylko nie wiem jeszcze, kiedy tę próbę podejmę... Hmmm...

      Usuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets