Teraz już wiem, że w przyszłym roku na działce większość grządek będzie usiana cukinią ;)
Składniki: *
- 2,5 kg cukinii
- 300-350 g cukru (dosładzać wg uznania)
- 3 galaretki pomarańczowe
- 1/5 galaretki cytrynowej
- 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego** (można więcej, ale z rozwagą)
- 3/4 olejku pomarańczowego (resztę zostawiłam do dżemu z dynią)
- 75g kandyzowanej skórki pomarańczowej (j/w)
Przygotowanie:
- Cukinię umyć, obrać i wykroić nasiona. Połowę cukinii zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a drugą połowę pokroić w niezbyt dużą kostkę. Gotować w garnku najpierw na większym ogniu od czasu do czasu mieszając, by masa nie przywarła do dna. Jak już się zagotuje, to zmniejszyć płomień.
- Gdy cukiniowa masa zgęstnieje i będzie bardziej jednolita, dodać cukier (bezpieczniej dodać mniej cukru i potem w miarę potrzeby dosypywać po trochu), galaretki, olejek pomarańczowy, skórki pomarańczowe i kwasek cytrynowy. Gotować jeszcze przez ok. pół godziny - pamiętać, by co jakiś czas zamieszać dżem, by się nie przypalił. Po tym czasie gorący dżem nałożyć do wcześniej przygotowanych słoiczków, które należy zaraz szybko i szczelnie zamknąć.
Gdy słoiczki z dżemami już ostygną, najlepiej wstawić je do lodówki, chłodnej spiżarki lub piwnicy, aby masa zgęstniała.
* Jeśli lubisz rozgrzewające właściwości imbiru, to z powodzeniem możesz go dodać do swojego dżemu :)
** Nie masz w kuchni kwasku cytrynowego? Spokojnie, zamiast tego mogą być cytryny - sok i starte skórki doskonale dodadzą kwaskowatego posmaku Twojemu dżemowi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj,
bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.
Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)