Składniki:
- 500g cukinii
- 500g dyni (można kupić już pokrojoną lub w całości)
- 100-150g cukru (w zależności, jak słodko się lubi)
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1/2 galaretki cytrynowej
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
- 1/4 olejku pomarańczowego
- 25g skórek pomarańczowych (można więcej)
Przygotowanie:
- Cukinię umyć, obrać i wykroić nasiona. Połowę cukinii zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a drugą połowę pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dynię pokroić w drobne kosteczki. Gotować w garnku najpierw na większym ogniu od czasu do czasu mieszając, by masa nie przywarła do dna. Jak już się zagotuje, to zmniejszyć płomień.
- Gdy masa zgęstnieje, dodać cukier (bezpieczniej dodać mniej cukru i potem w miarę potrzeby dosypywać po trochu), galaretki, olejek pomarańczowy, skórki pomarańczowe i kwasek cytrynowy. Gotować przez ok. pół godziny. Co jakiś czas mieszać, pilnując, by dżem się nie przypalił. Po tym czasie gorący dżem nałożyć do wcześniej przygotowanych słoiczków, a zaraz po tym szybko i szczelnie je zamknąć.
Gdy słoiczki z dżemami już ostygną, najlepiej wstawić je do lodówki, chłodnej spiżarki lub piwnicy, aby masa zgęstniała.
* Do dżemu można dodać też cynamon, cukier wanilinowy lub wanilię czy odrobinę gałki muszkatołowej. Eksperymentujcie! :)
** Nie masz w kuchni kwasku cytrynowego? Spokojnie, zamiast tego mogą być cytryny - sok i starte skórki doskonale nadadzą kwaskowatości Twojemu dżemowi.
Bon appétit! :)
wszystko wyglada smakowicie i mam zamiar to zrobić .Dziękuję za takie wpisy
OdpowiedzUsuńDziękuję za Twoje słowa:)
UsuńW tym tygodniu zamierzam ponownie przygotować ten dżem i może spróbuję jeszcze coś innego. Mam kilka dużych cukinii, a dynię (lub kilka dyń) kupię w pobliskim markecie. Po przygotowaniu dżemu koniecznie sprawdź, czy wszystkie słoiki dobrze zaciągnęły wieczka.