wtorek, 9 października 2012

Dżem z dyni z dodatkiem pomarańczy i cukinii

Zapraszam do wypróbowania przepisu na przepyszny dżem cukiniowo-dyniowo-pomarańczowy. Pomysł powstał podczas przygotowywania dżemu z samej cukinii z pomarańczowymi akcentami (galaretką, skórką i olejkiem). W sobotę kupiłam dynię na zupę (i nie tylko) i ta dynia aż się prosiła, by jej użyć. Kolor dżemu jest dzięki niej bardziej intensywny. A smak? Mhmmm :) 

dżem z dyni, dżem z cukinii

Nigdy nie jadłam takich dżemów, ale oba (cukiniowo-pomarańczowy i cukiniowo-dyniowo-pomarańczowy) mnie urzekły :)


Składniki:
  • 500g cukinii
  • 500g dyni (można kupić już pokrojoną lub w całości)
  • 100-150g cukru (w zależności, jak słodko się lubi)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1/2 galaretki cytrynowej
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 1/4 olejku pomarańczowego
  • 25g skórek pomarańczowych (można więcej)

Przygotowanie:
  1. Cukinię umyć, obrać i wykroić nasiona. Połowę cukinii zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a drugą połowę pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dynię pokroić w drobne kosteczki. Gotować w garnku najpierw na większym ogniu od czasu do czasu mieszając, by masa nie przywarła do dna. Jak już się zagotuje, to zmniejszyć płomień. 
  2. Gdy masa zgęstnieje, dodać cukier (bezpieczniej dodać mniej cukru i potem w miarę potrzeby dosypywać po trochu), galaretki, olejek pomarańczowy, skórki pomarańczowe i kwasek cytrynowy. Gotować przez ok. pół godziny. Co jakiś czas mieszać, pilnując, by dżem się nie przypalił. Po tym czasie gorący dżem nałożyć do wcześniej przygotowanych słoiczków, a zaraz po tym szybko i szczelnie je zamknąć.
Gdy słoiczki z dżemami już ostygną, najlepiej wstawić je do lodówki, chłodnej spiżarki lub piwnicy, aby masa zgęstniała. 


Dżem z dyni

* Do dżemu można dodać też cynamon, cukier wanilinowy lub wanilię czy odrobinę gałki muszkatołowej. Eksperymentujcie! :)

** Nie masz w kuchni kwasku cytrynowego? Spokojnie, zamiast tego mogą być cytryny - sok i starte skórki doskonale nadadzą kwaskowatości Twojemu dżemowi.


Dżem z dyni


Bon appétit! :)


2 komentarze:

  1. wszystko wyglada smakowicie i mam zamiar to zrobić .Dziękuję za takie wpisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za Twoje słowa:)

      W tym tygodniu zamierzam ponownie przygotować ten dżem i może spróbuję jeszcze coś innego. Mam kilka dużych cukinii, a dynię (lub kilka dyń) kupię w pobliskim markecie. Po przygotowaniu dżemu koniecznie sprawdź, czy wszystkie słoiki dobrze zaciągnęły wieczka.

      Usuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets