piątek, 20 grudnia 2013

Pierniczki z miodem i melasą buraczaną

łatwe szybkie ekspresowe aromatyczne miodowe pierniczki, pierniki, świąteczne wypieki, ciastka na święta Bożego Narodzenia z melasą buraczaną melasa ciastkaNie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez rodzinnej atmosfery, bez wspólnego spaceru do kościoła, bez śpiewania kolęd, bez choinki ozdobionej różnokolorowymi bombkami, łańcuchami i światełkami ani też bez smacznych, tradycyjnych dań oraz wyjątkowych słodkości.

Wśród tych świątecznych pyszności nie może zabraknąć pierniczków. Kiedyś je kupowaliśmy, a od dwóch lat sama je piekę. Ma to swój urok :) I domowe przede wszystkim lepiej smakuje. W tym roku na życzenie domowników przygotowywałam wypieki nieco mniej słodkie i bez lukru.

Składniki:
  • 550 g mąki + 50 g w zapasie (do dosypywania, jeśli ciasto się zbyt klei i do posypania blatu/stolnicy)
  • 200-250 g miodu (u mnie akacjowy)
  • ok. 120 g syropu z buraka cukrowego (tzw. melasy), zamiennie można użyć brązowego cukru
  • 125 g masła/margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka gorzkiego kakao
  • suszona tarta skórka z pomarańczy (opcjonalnie)
  • 4-5 łyżeczek przyprawy do piernika*
  • można jeszcze dodać 1 opakowanie cukru wanilinowego
* Niestety w trakcie przygotowań okazało się, że nie miałam tyle przyprawy do piernika, ile w założeniu powinnam;) - wystarczyło mi tylko na 2 łyżeczki. Pozostałą część przyprawy uzupełniłam mieszanką: 2 łyżeczek cynamonu, 1/3 łyżeczki kardamonu, 1/3 startej kolendry, 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu, troszkę rozgniecionych goździków, odrobina imbiru i gałki muszkatołowej, 1 rozgniecione ziarenko ziela angielskiego. Ostatecznie uzyskałam 5 łyżeczek piernikowej przyprawy. Zazwyczaj odmierzam te składniki "na oko" i "na węch", ale tym razem zapisywałam, ile czego dałam;) i pierniczki wyszły bardzo aromatyczne i smaczne z lekką pikantną nutą.

Proporcję użycia miodu i melasy można oczywiście zmienić, np. pół na pół. Najlepiej po zagnieceniu ciasta spróbować odrobinkę czy odpowiada nam na słodkość :)


Przygotowanie:
  1. W rondelku podgrzać miód, tłuszcz i melasę, aż wszystko się rozpuści i powstanie jednolity, lekko gęsty płyn. Pozostawić do przestygnięcia.
  2. Nad miską przesiać mąkę, dodać kakao, sodę, przyprawę do piernika oraz skórkę z pomarańczy i wszystko wymieszać. Przygotować blat/stolnicę i oprószyć niewielką ilością mąki.
  3. Do suchych składników dodać rozkłócone jajko, a następnie lekko ciepłą płynną masę z tłuszczu, miodu i melasy (nie może być zbyt ciepła, by się nie poparzyć i by jajko się nie ścięło). Najpierw zamieszać wszystko łyżką, a potem - gdy składniki będą się już łączyć - zacząć wyrabiać ciasto rękami aż do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
  4. Urwać kawałek ciasta (jeśli za bardzo się klei, dodać troszkę mąki i chwilę ugniatać) i rozwałkować na posypanym mąką blacie na niezbyt cienki placek (3-5 mm). Następnie wycinać z ciasta pierniczki o dowolnych kształtach i układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można też użyć maty silikonowej).
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150-160 stopni w termoobiegu lub 170 stopni bez termoobiegu przez 8-9 minut. W tym czasie na drugiej blasze można przygotowywać kolejną partię pierniczków (oczywiście pilnując czasu pieczenia tych, które są w piekarniku). 
  6. Po wyjęciu blachy z piekarnika odstawić ją na chwilę do przestygnięcia (pierniczki są wtedy jeszcze miękkie) i następnie przekładać je na kratkę do całkowitego wystygnięcia. 
W wycinaniu i pieczeniu pierniczków pomagała mi siostra.
Ubawiłyśmy się przy tym jak dzieci. 



A jaka radość była po wstawieniu blachy do piekarnika;)
W przerwach siedziałyśmy przed piekarnikiem
i zachwycałyśmy się jak poszczególne pierniczki zaokrąglały się tu i ówdzie.
Gorąco polecam wszystkim taką formę rozrywki :D

łatwe szybkie ekspresowe aromatyczne miodowe pierniczki, pierniki, świąteczne wypieki, ciastka na święta Bożego Narodzenia z melasą buraczaną melasa ciastka

Za namową siostry w tym roku zrezygnowałam z lukrowania ciastek,
gdyż jej zdaniem są wtedy zbyt słodkie. W sumie raz do roku można zaszaleć, ale tym razem przystałam na jej prośbę;) Akurat te pierniczki nie są zbyt słodkie, więc idealnie nadają się do lukrowania.


łatwe szybkie ekspresowe aromatyczne miodowe pierniczki, pierniki, świąteczne wypieki, ciastka na święta Bożego Narodzenia z melasą buraczaną melasa ciastka

Część pierniczków powędrowała na trening, gdzie trener losował nam osobę, której mieliśmy wręczyć drobny świąteczny upominek. Przypomniało mi to szkolne czasy:)
Mam nadzieję, że koledze smakowały.

łatwe szybkie ekspresowe aromatyczne miodowe pierniczki, pierniki, świąteczne wypieki, ciastka na święta Bożego Narodzenia z melasą buraczaną melasa ciastka


Przepis został zgłoszony do akcji kulinarnych na Durszlaku:

        

 




4 komentarze:

  1. pierniczków z melasą jeszcze nie jadłam :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Nie są nadmiernie słodkie, takie w sam raz, bardzo da się wyczuć te wszystkie aromatyczne, korzenne przyprawy :)

      Dziękuję za dodanie mojego przepisu do akcji. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak, tak, z melasą :) Przekonuję do niej rodzinę :D

      Usuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets