środa, 30 kwietnia 2014

Bułeczki z twarogiem i płatkami zbożowymi

ekspresowe bułeczki twarogowe, pieczywo z twarogiem na szybko, łatwe
Kupiłam ostatnio kostkę twarogu z myślą, że przygotuję sobie z niego lekki posiłek z jogurtem i warzywami lub owocami. Potem kostka schowała się gdzieś za innymi produktami w lodówce... i kupiłam kolejny twaróg, który zużyłam zgodnie z wcześniejszym planem... Aż szukając w kuchni składników na obiad, natknęłam się na tą zapomnianą kostkę twarogu... Która, o bagatela, miała kończący się termin ważności. Musiałam coś z niej przyrządzić, bo przecież szkoda marnować jedzenie... I co by tutaj przygotować? Jakiś malutki sernik... a może racuchy albo oponki? Zaczęłam szukać pomysłów w sieci, aż przypadkiem natknęłam się na przepis na bułeczki z twarogu zamieszczony przez Anusiaczek. Sprawdziłam listę składników - okazało się, że wszystkiego u mnie dostatek i czas przygotowania krótki (tylko 20 minut pieczenia), więc zakasałam rękawy i wzięłam się do pracy. 

Twarogowe bułeczki są rewelacyjne - treściwe, dość zwarte, nie nadmuchane jak w wielu sklepach czy piekarniach i przede wszystkim bardzo smaczne. Sprawdzą się idealnie w sytuacji awaryjnej, gdy zabraknie pieczywa :)



Składniki:

  • 1 kostka twarogu (250 g) - u mnie chudy twaróg
  • 1 jajko
  • 100 g jogurtu naturalnego (jeśli twaróg jest "suchy", a jeśli jest o rzadszej/bardziej mokrej konsystencji, to wtedy można zrezygnować z dodawania jogurtu)
  • 250 g mąki pszennej + trochę mąki do podsypywania podczas wyrabiania ciasta
  • 4-5 łyżek mieszanki płatków zbożowych i otrębów (mam takie pudełko, gdzie mam wymieszane różne rodzaje;))
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka ksylitolu (znacznie mniej w przypadku zwykłego cukru - moim zdaniem jest o wiele słodszy od ksylitolu)

Z wymienionych składników upiekłam 9 bułeczek.

Chciałam mieć bułeczki, które mogłabym zjeść i na słodko, i na wytrawnie, więc zrezygnowałam z dodatków smakowych. Moim zdaniem już sama mieszanka płatków zbożowych nadała bułeczkom ciekawy smak. Pasowały i do powideł śliwkowych, i do naturalnego serka twarogowego, i do swojskiej kiełbasy.


Przygotowanie:

  1. W malakserze utrzeć twaróg z jajkiem, solą, ksylitolem i 2 łyżkami płatków zbożowych. Dodać 1/2 jogurtu naturalnego i wymieszać.
  2. Mąkę przesiać przez sitko, dodać do niej proszek do pieczenia i pozostałą część mieszanki płatków zbożowych i otrębów. Wymieszać. 
  3. Najlepiej przesypać na stolnicę lub matę silikonową i połączyć z masą serową. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie robić się zbyt gęste, dodać trochę jogurtu, podsypać odrobiną mąki i dalej ugniatać. 
  4. Przygotować piekarnik i blachę do pieczenia (może być to papier do pieczenia, natłuszczona blacha lub mata silikonowa). Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 200 stopni.
  5. Z gotowego ciasta odrywać nie za duże kawałki (np. wielkości pięści) i formować kulki. Kładąc je na blachę, lekko spłaszczyć. Piec ok. 20 minut - z wierzchu powinny był ładnie zarumienione*.


* Moje bułeczki piekłam na macie silikonowej i w trakcie pieczenia, gdy wierzch bułeczek już się zezłocił, przewróciłam je spodem do góry (od spodu były dużo jaśniejsze), by tam też się dobrze podpiekły. 
ekspresowe bułeczki twarogowe, pieczywo z twarogiem na szybko, łatwe


ekspresowe bułeczki twarogowe, pieczywo z twarogiem na szybko, łatwe

Najsmaczniejsze są przestudzone, takie prawie ledwo po upieczeniu. Na drugi dzień robią się trochę twardsze, ale poza tym na niczym nie tracą:) Przygotowuje się je na tyle szybko, że można upiec je rano i mieć świeżuteńkie na śniadanie. 


ekspresowe bułeczki twarogowe, pieczywo z twarogiem na szybko, łatwe

Moje twarogowe wypieki jadłam przez 2 dni ;) - śniadania, lunch w pracy i kolacje. Koleżanka, która była świadkiem ich pieczenia, zabrała jedną z bułeczek ze sobą do pracy i dostałam pochwalnego smsa :) Aż miło.

12 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) Jutro rano piekę je po raz kolejny - będą w sam raz na śniadanie i do pracy.

      Usuń
  2. Świetny blog!

    Zapraszam do mnie :)
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie omieszkam zajrzeć :) Dziękuję za odwiedziny!

      Usuń
  3. chyba zrobię takie na niedzielne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne bułeczki. Wyglądają smakowicie. Sama musze sprobowac je zrobic!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Polecam. Najlepsze są świeżo upieczone, ale czerstwe też smakują wyjątkowo :)

      Usuń
  5. ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. dokładnie :) na pierwsze lub/i drugie :D
      Polecam!

      Usuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets