Lubię płatki jęczmienne.
Kaszę jęczmienną również.
Ugotowane na wodzie lub na mleku.
I tak, i tak.
Lubię ten lekko słodki smak.
Doskonale wyważony.
To idealny produkt na śniadanie.
W domu i na wynos.
Na gorąco, ciepło/"letnio";) i na zimno.
Tym razem przygotowałam je nieco inaczej niż zazwyczaj, bo z dodatkiem gorzkiej czekolady. A że lubię pochrupać co nieco, to dorzuciłam trochę płatków pełnoziarnistych i innych płatków zbożowych. Danie można urozmaicić także dodatkiem muesli - śniadanie będzie dzięki temu jeszcze smaczniejsze.
I tak, i tak.
Lubię ten lekko słodki smak.
Doskonale wyważony.
To idealny produkt na śniadanie.
W domu i na wynos.
Na gorąco, ciepło/"letnio";) i na zimno.
Tym razem przygotowałam je nieco inaczej niż zazwyczaj, bo z dodatkiem gorzkiej czekolady. A że lubię pochrupać co nieco, to dorzuciłam trochę płatków pełnoziarnistych i innych płatków zbożowych. Danie można urozmaicić także dodatkiem muesli - śniadanie będzie dzięki temu jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
- 1 szklanka mleka (ok. 250 ml)
- 5-6 łyżek płatków jęczmiennych błyskawicznych
- 1 rządek gorzkiej/deserowej czekolady (3-4 kostki - zależnie od czekolady)
- garść płatków pełnoziarnistych/mieszanki płatków zbożowych/muesli
- można dodac rodzynki, orzechy itp. (mogą być już w składzie muesli)
Przygotowanie:
- Do garnuszka wlać mleko, dodać płatki i gotować na małym płomieniu. Przez cały czas mieszać zawartość, dodać czekoladę. Gotować przez 3-4 minuty (czekolada powinna być rozpuszczona, chyba, że lubicie kawałki do pogryzienia:)).
- Do ugotowanych płatków dodać pozostałe składniki, wymieszać i przełożyć do miseczki.
Smacznego!
Pyszne, sycące i zdrowe śniadanie :) Uwielbiam takie smakołyki!
OdpowiedzUsuńJa też :) Takie posiłki cieszą kubki smakowe :D
Usuń