środa, 23 kwietnia 2014

Płatki jęczmienne w czekoladowej odsłonie

Lubię płatki jęczmienne. 
Kaszę jęczmienną również. 
Ugotowane na wodzie lub na mleku.
I tak, i tak.
Lubię ten lekko słodki smak.
Doskonale wyważony.
To idealny produkt na śniadanie.
W domu i na wynos.
Na gorąco, ciepło/"letnio";) i na zimno.

Tym razem przygotowałam je nieco inaczej niż zazwyczaj, bo z dodatkiem gorzkiej czekolady. A że lubię pochrupać co nieco, to dorzuciłam trochę płatków pełnoziarnistych i innych płatków zbożowych. Danie można urozmaicić także dodatkiem muesli - śniadanie będzie dzięki temu jeszcze smaczniejsze.


Składniki:
  • 1 szklanka mleka (ok. 250 ml)
  • 5-6 łyżek płatków jęczmiennych błyskawicznych
  • 1 rządek gorzkiej/deserowej czekolady (3-4 kostki - zależnie od czekolady)
  • garść płatków pełnoziarnistych/mieszanki płatków zbożowych/muesli
  • można dodac rodzynki, orzechy itp. (mogą być już w składzie muesli)

Przygotowanie:
  1. Do garnuszka wlać mleko, dodać płatki i gotować na małym płomieniu. Przez cały czas mieszać zawartość, dodać czekoladę. Gotować przez 3-4 minuty (czekolada powinna być rozpuszczona, chyba, że lubicie kawałki do pogryzienia:)). 
  2. Do ugotowanych płatków dodać pozostałe składniki, wymieszać i przełożyć do miseczki.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Pyszne, sycące i zdrowe śniadanie :) Uwielbiam takie smakołyki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) Takie posiłki cieszą kubki smakowe :D

      Usuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets