Przepis mam znowu od koleżanki mojej mamy (od tej samej, która dała nam przepis na smakowite ciasteczka "orzeszki" z kremem z masy krówkowej i orzechów włoskich).
Składniki:
- 1 opakowanie kleiku ryżowego (ok. 180-200 g, zależnie od producenta)
- 1 kostka margaryny/masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru (można użyć mniej - będzie lżej na sumieniu ;))
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Wymieszać wszystkie suche składniki. Potem dodać do nich miękką margarynę/masło oraz jajka i zagnieść ciasto.
- Wyrobione ciasto najlepiej nabierać przy pomocy łyżki i formować z niego nie za duże kulki. Następnie kulki układać na rozłożonym na blasze papierze do pieczenia. Należy zachowywać między nimi odpowiednie odległości, gdyż podczas pieczenia ciastka ulegną rozpłaszczeniu ;) (w przeciwnym razie będzie trzeba użyć później noża i rozdzielić wszystkie "syjamskie" ciastka).
- Piec w 180 stopniach przez maksymalnie 10 minut.
Smacznego!
proste i smaczne ciasteczka:) to lubię:d
OdpowiedzUsuń:) Ja też za takimi przepadam... i pewnie dlatego spałaszowałam większość :D
Usuń