niedziela, 23 grudnia 2012

Ciasteczka z kleiku ryżowego z delikatną, kokosową nutą

Są wyśmienite na każdą okazję - i na wieczór we dwoje, i na herbatkę z przyjaciółkami, na przyjęcie gości, i na święta... Lekkie jak piórko, rozpływające się w ustach (no prawie - gdyby nie te wiórki kokosowe;))...



Przepis mam znowu od koleżanki mojej mamy (od tej samej, która dała nam przepis na smakowite ciasteczka "orzeszki" z kremem z masy krówkowej i orzechów włoskich).


Składniki:
  • 1 opakowanie kleiku ryżowego (ok. 180-200 g, zależnie od producenta)
  • 1 kostka margaryny/masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru (można użyć mniej - będzie lżej na sumieniu ;))
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
  1. Wymieszać wszystkie suche składniki. Potem dodać do nich miękką margarynę/masło oraz jajka i zagnieść ciasto. 
  2. Wyrobione ciasto najlepiej nabierać przy pomocy łyżki i formować z niego nie za duże kulki. Następnie kulki układać na rozłożonym na blasze papierze do pieczenia. Należy zachowywać między nimi odpowiednie odległości, gdyż podczas pieczenia ciastka ulegną rozpłaszczeniu ;) (w przeciwnym razie będzie trzeba użyć później noża i rozdzielić wszystkie "syjamskie" ciastka).
  3. Piec w 180 stopniach przez maksymalnie 10 minut.


Smacznego!


Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

2 komentarze:

  1. proste i smaczne ciasteczka:) to lubię:d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Ja też za takimi przepadam... i pewnie dlatego spałaszowałam większość :D

      Usuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets