piątek, 21 grudnia 2012

Ciastka "Orzeszki" z kremem krówkowo-orzechowym

Przepis na te pyszne ciastka przywędrował do mnie od znajomej mojej mamy, która przyrządza je na święta co roku. Moja rodzicielka po ich spróbowaniu stwierdziła, że i w naszym domu nie może ich zabraknąć podczas tegorocznych świąt. Same ciastka wydają się niezbyt słodkie w przeciwieństwie do wypełniającego je kremu, ale razem stanowią idealne połączenie.

ciasteczka orzeszki, ciastka, orzeszki, ciastka na święta Bożego Narodzenia

Do wypieku tych ciastek potrzebne są specjalne foremki w kształcie łupin orzechów. Najlepiej mieć ich co najmniej 30 sztuk (miałam pożyczone 20 foremek od wspominanej wcześniej pani, ale dokupię je, gdy tylko dowiozą je do miejscowego sklepu). Jeśli ktoś nie ma "orzeszkowych" foremek, to z powodzeniem mogą być też inne (np. w kształcie serduszek albo wystarczy nawet zwykła szklanka tzw. literatka).

Jednego jestem pewna - lepiej się je przyrządza w dwie osoby :) Ich przygotowanie jest trochę pracochłonne, ale efekt cieszy i oko, i nos (przyjemnie pachną), i - co najważniejsze - kubki smakowe.


Składniki na ciastka:
  • 600 g mąki pszennej
  • 400 g miękkiego masła
  • 300 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 jajka

Składniki na krem krówkowo-orzechowy:
  • 1 mała puszka masy krówkowej (użyłam masy o smaku orzechowym)
  • 1 miękka margaryna
  • zmielone orzechy włoskie (wg uznania - posiekałam w robocie kuchennym 5 garści orzechów)

Przygotowanie ciastek:
  1. Do mąki dodać cukier i kakao, wymieszać.
  2. Do suchych składników dodać miękkie masło oraz jajka. Wszystko razem dokładnie zagnieść.
  3. Foremki lekko natłuścić olejem przed przygotowaniem pierwszej partii ciasteczek (później już nie trzeba, ponieważ ciastka łatwo się od nich odczepiają). Z wyrobionego ciasta odrywać kawałeczki i wkładać do foremek (ok. 1/2 łyżeczki ciasta na foremkę), przy czym ciasto należy ugniatać palcem tak, by utworzyć zagłębienie na krem (by przypominało łupinę orzecha). Foremki ustawiać na metalowej blasze będącej standardowym wyposażeniem każdego piekarnika.
  4. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5-10 minut (z termoobiegiem).
  5. Aby przygotować krem do ciastek, należy w misce utrzeć razem masę krówkową, margarynę i zmielone orzechy. 
  6. Upieczone ciastka delikatnie wykładać z foremek (wystarczy przechylić foremkę, a gdyby ciastko nie chciało wypaść, to lekko ją uderzyć). Gdy przestygną, nakładać do nich krem i łączyć za jego pomocą ze sobą ciasteczkowe łupiny.
ciastka, orzeszki, ciastka na święta Bożego Narodzenia


Gotowe ciastka wkładałam do plastikowego pojemnika. Gdy cały już się zapełnił, postawiłam je w chłodnym miejscu w domu, gdzie ciastka mogły się dobrze scalić z kremem :) Z dala od ciekawskich oczu domowych łasuchów.




Smaczności! :)



Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

8 komentarzy:

  1. Jutro postaram się zaopatrzyć w orzeszkowe foremki i przetestuję Twój przepis :) Dziękuję za podzielenie się!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za komentarz i chęć przetestowania przepisu :) W statystykach widzę, że sporo osób na niego zagląda, ale jakoś nie ma to odwzorowania w komentarzach pod tym wpisem:/

      A teraz wracając do ciastek - Masz zapewnioną pomoc drugiej pary rąk?:) Lepiej o to zadbać, ponieważ przygotowanie tych ciastek wymaga jednak trochę pracy i czasu, ale dla efektu na pewno warto. Osobno krem krówkowo-orzechowy może wydawać się zbyt słodki, ale to wrażenie ulega zmianie po spróbowaniu go w połączeniu z czekoladowymi ciastkami:)

      Usuń
  2. Foremki kupione, 30 szt - dokładnie takie same jak Twoje :) masło wyjęte z lodówki, za niedługo zabieram się do pracy. Miałam zamiar robić je sama - lubię takie żmudne i czasochłonne prace (wczoraj przez ponad 3h lepiłam ule ;) ), ale jak mi motywacja siądzie, na pewno znajdzie się w domu ktoś do pomocy.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podziwiam Cię za 3 godziny spędzone przy ulach:) Ja mam tak, że po pewnym czasie wykonywania monotonnych, powtarzalnych czynności zaczynam się zwyczajnie nudzić (choć nie odnosi się to do rysowania lub innych prac plastycznych;)))... więc druga osoba przydaje mi się nie tylko do pomocy, ale i do towarzystwa ;)

      Życzę Ci mile spędzonego czasu przy produkcji ciasteczek :) Chętnie bym jakieś podwędziła ;), bo w tym roku mamy na święta tylko pierniczki oraz ciasteczka waniliowe i kakaowe (z tych ostatnich to już naprawdę niewiele zostało, bo pudełko z nimi stało na widoku;). Może jeszcze coś upiekę, zobaczymy.

      Również pozdrawiam!

      Usuń
  3. Orzeszki gotowe, z tej porcji wyszło mi dokładnie 118 ciasteczek :) Są przepyszne! Zostało mi nawet trochę kremu - posłużył za bazę do kulek rumowych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sporo :))) Brawo! Cieszę się, że podjęłaś się przygotowania tych ciastek i że przypadły Ci do gustu. Hmmm, dobrze podpowiadasz ;) - chyba pokuszę się o jakieś kulki-trufelki.

      Usuń
  4. Robię podobną masę, pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, smaczna, ale sama jest dla mnie za słodka, ale w połączeniu z ciastkami idealnie się komponuje :) Już tęsknię za tymi ciastkami :D

      Usuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets