- 400 g mąki
- 100 g cukru
- 3 żółtka (jeśli tak się złożyło, że masz już tylko 2 jajka, to świat się nie zawali i ciastka też wyjdą)
- 1 kostka margaryny/masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 łyżki kakao
- kilka łyżek otrębów pszennych (to cenne źródło błonnika - trzeba pomagać swojemu organizmowi)
- ewentualnie odrobina aromatu waniliowego lub śmietankowego
Przygotowanie:
- Wymieszać mąkę, cukier, kakao i cukier wanilinowy. Dodać żółtka i miękką margarynę/masło, a następnie posiekać składniki nożem. Gdy już się połączą, szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na około godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5-1 cm na blacie posypanym mąką. Przy użyciu foremek wycinać z niego różne kształty, które potem należy układać obok siebie na papierze do pieczenia (należy przy tym zachować pewne odległości, by ciastka nie skleiły się z sobą podczas pieczenia). Piec przez około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Wystudzone ciastka można ozdobić lukrem lub polewą.
Samych smaczności Wam życzę!
Takie ciasteczka to ja zawsze bardzo chętnie zjem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
:))) Jeszcze kilka zostało!
UsuńPozdrawiam :D
wyglądają obłędnie i podobnie muszą smakować! szkoda że Święta tak szybko minęły...
OdpowiedzUsuń:) Są, och, były smaczne... jak wszystko podczas Świąt... Następne za niecały rok, ale Wielkanoc bliżej, więc znowu będzie można poszaleć z wypiekami :D
Usuńwłaśnie ciasto się chłodzi, dziękuję za przepis !
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że wyjdą tak pyszne, na jakie wyglądają na zdjęciu :)
Pozdrawiam, Paula :)
Witaj, cieszę się, że wypróbowałaś przepis :) Tylko piekąc zerkaj na nie i sprawdź po tak w okolicy 10 minut czy są już ok, próbując 1 ciastko. Każdy piekarnik może być trochę inny, a szkoda, żeby się przypaliły. Piekarnik mojej cioci np. strasznie wszystko spieka. Mój ma termoobieg i kilka funkcji pieczenia. Trzymam kciuki,że wszystko Ci się uda! :)))
UsuńPozdrawiam!
P.S.
Aż mi się przypomniało, jak siostra mnie zbeształa, że na jej ulubionych ciastkach zrobiłam lukier, za którym ona nie przepada ;)
Witam!
OdpowiedzUsuńMama pytanie co do mąki ile to bedzie szklanek te 400g
Najlepiej niech tak pani zapisuje przepisy na szklanki prosze o szybka odp.
Witaj,
Usuńprzepraszam, że odpisuję dopiero teraz. Szklanki, których zazwyczaj używam, mają pojemność 200g (to szklanki a'la kubek;)), więc w przypadku tego przepisu byłyby to 2 szklanki. Mam też takie cienkie szklanki większe od literatek i w ich przypadku wychodzi mi 150g mąki. Trzeba by ujednolicić szklanki;)
Właśnie ze względu na różną wielkość/pojemność szklanek zaczęłam odmierzać w gramach:) (choć jeszcze nie we wszystkich przepisach to poprawiłam).