sobota, 22 grudnia 2012

Kruche ciastka kakaowe

To ulubione (przynajmniej ostatnio) ciastka mojej siostry ;) Gdy je polukrowałam, zmierzyła mnie takim wzrokiem, jak gdybym popełniła jakąś zbrodnię... No cóż, to jej ulubione ciastka i wolałaby je bez żadnych dodatków. I nawet wytłumaczenie, że to przecież na święta, nic tu nie pomoże ;)


kruche ciasteczka

Składniki:
  • 400 g mąki
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka (jeśli tak się złożyło, że masz już tylko 2 jajka, to świat się nie zawali i ciastka też wyjdą)
  • 1 kostka margaryny/masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 łyżki kakao
  • kilka łyżek otrębów pszennych (to cenne źródło błonnika - trzeba pomagać swojemu organizmowi)
  • ewentualnie odrobina aromatu waniliowego lub śmietankowego

Przygotowanie:
  1. Wymieszać mąkę, cukier, kakao i cukier wanilinowy. Dodać żółtka i miękką margarynę/masło, a następnie posiekać składniki nożem. Gdy już się połączą, szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na około godzinę.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5-1 cm na blacie posypanym mąką. Przy użyciu foremek wycinać z niego różne kształty, które potem należy układać obok siebie na papierze do pieczenia (należy przy tym zachować pewne odległości, by ciastka nie skleiły się z sobą podczas pieczenia). Piec przez około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.



Wystudzone ciastka można ozdobić lukrem lub polewą.


Samych smaczności Wam życzę!



Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

8 komentarzy:

  1. Takie ciasteczka to ja zawsze bardzo chętnie zjem :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają obłędnie i podobnie muszą smakować! szkoda że Święta tak szybko minęły...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Są, och, były smaczne... jak wszystko podczas Świąt... Następne za niecały rok, ale Wielkanoc bliżej, więc znowu będzie można poszaleć z wypiekami :D

      Usuń
  3. właśnie ciasto się chłodzi, dziękuję za przepis !
    mam nadzieję, że wyjdą tak pyszne, na jakie wyglądają na zdjęciu :)
    Pozdrawiam, Paula :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, cieszę się, że wypróbowałaś przepis :) Tylko piekąc zerkaj na nie i sprawdź po tak w okolicy 10 minut czy są już ok, próbując 1 ciastko. Każdy piekarnik może być trochę inny, a szkoda, żeby się przypaliły. Piekarnik mojej cioci np. strasznie wszystko spieka. Mój ma termoobieg i kilka funkcji pieczenia. Trzymam kciuki,że wszystko Ci się uda! :)))

      Pozdrawiam!

      P.S.
      Aż mi się przypomniało, jak siostra mnie zbeształa, że na jej ulubionych ciastkach zrobiłam lukier, za którym ona nie przepada ;)

      Usuń
  4. Witam!
    Mama pytanie co do mąki ile to bedzie szklanek te 400g
    Najlepiej niech tak pani zapisuje przepisy na szklanki prosze o szybka odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      przepraszam, że odpisuję dopiero teraz. Szklanki, których zazwyczaj używam, mają pojemność 200g (to szklanki a'la kubek;)), więc w przypadku tego przepisu byłyby to 2 szklanki. Mam też takie cienkie szklanki większe od literatek i w ich przypadku wychodzi mi 150g mąki. Trzeba by ujednolicić szklanki;)

      Właśnie ze względu na różną wielkość/pojemność szklanek zaczęłam odmierzać w gramach:) (choć jeszcze nie we wszystkich przepisach to poprawiłam).

      Usuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets