Składniki:
- 550 g mąki
- 2 żółtka
- 250 g miękkiej margaryny/masła
- 100 g cukru pudru
- 100 g miodu
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka zmielonych goździków
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka cynamonu
Jeśli nie masz w domu takich przypraw, to zamiennie możesz użyć 4 łyżeczek przyprawy do piernika.
Przygotowanie:
- Wymieszać mąkę i kakao, a następnie dodać żółtka i posiekaną margarynę/masło. Wyrobić ciasto.
- Do ciasta dodać cukier puder, miód, proszek do pieczenia i przyprawy. Całość wyrabiać tak długo, aż uzyska się jednolitą konsystencję. Potem odstawić je na minimum 3 godziny.
- Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkować na placki o grubości ok. 4 mm i wycinać z nich różne kształty pierników.
- Pierniczki układać na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze i piec 5-10 minut w temperaturze 200 stopni.
- Gotowe pierniczki pozostawić do wystygnięcia (w tym czasie będą robiły się coraz twardsze). Później można je schować do szczelnego pudełka/opakowania na żywność.
Pierniczki można przyozdobić polewą czekoladową lub lukrem. Ja przyozdobiłam moje lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny, a na wierzchu porozrzucałam kolorowe cukierki.
nie ma świąt bez pierniczków
OdpowiedzUsuńO tak, pierniczki na święta muszą być! Bezwarunkowo! ;)
Usuń