środa, 12 grudnia 2012

Pierniczki miodowo-kakaowe

Recepturę na te pierniczki wykopałam z mojego segregatora z przepisami, a tam przywędrowały z jakiegoś starego kalendarza (z takiego, który odrywa się kartki po każdym mijającym dniu). Postanowiłam ją wypróbować przy okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.

pierniczki, pierniki

Składniki:
  • 550 g mąki
  • 2 żółtka
  • 250 g miękkiej margaryny/masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g miodu
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka cynamonu
Jeśli nie masz w domu takich przypraw, to zamiennie możesz użyć 4 łyżeczek przyprawy do piernika.


Przygotowanie:
  1. Wymieszać mąkę i kakao, a następnie dodać żółtka i posiekaną margarynę/masło. Wyrobić ciasto.
  2. Do ciasta dodać cukier puder, miód, proszek do pieczenia i przyprawy. Całość wyrabiać tak długo, aż uzyska się jednolitą konsystencję. Potem odstawić je na minimum 3 godziny.
  3. Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkować na placki o grubości ok. 4 mm i wycinać z nich różne kształty pierników.
  4. Pierniczki układać na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze i piec 5-10 minut w temperaturze 200 stopni.
  5. Gotowe pierniczki pozostawić do wystygnięcia (w tym czasie będą robiły się coraz twardsze). Później można je schować do szczelnego pudełka/opakowania na żywność.
Pierniczki można przyozdobić polewą czekoladową lub lukrem. Ja przyozdobiłam moje lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny, a na wierzchu porozrzucałam kolorowe cukierki.




Smacznego!



Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

2 komentarze:

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets