- 1 puszka białej fasoli konserwowej
- 5 łyżek otrębów
- 2 jajka
- 4-5 łyżek miodu
- 4 suszone figi
- 100 g jogurtu naturalnego
- 20 g rodzynek
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 płaskiej łyżeczki kardamonu
- 1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (jeśli akurat skończyła Ci się soda, użyj więcej proszku do pieczenia)
- szczypta soli (do ubijania białek)
Jeśli nie masz fig, które naturalnie są bardzo słodkie, to dodaj troszkę więcej miodu. Jeśli z kolei nie masz miodu, to możesz go zastąpić cukrem lub inną substancją słodzącą - syp po trochu i próbuj, aż uznasz, że masa jest wystarczająco słodka :)
Przygotowanie:
- Otworzyć puszkę fasoli, odlać zalewę, opłukać ziarna wodą i wrzucić do miski.
- Figi pokroić na mniejsze kawałki (by nadały się do zmielenia) i dodać do fasoli. Następnie zmiksować blenderem.
- Białka jajek oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do miski z fasolą.
- Do miski z fasolą dodać miód, otręby, jogurt naturalny, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sodę, a następnie wymieszać przy pomocy robota kuchennego.
- Białka jajek posypać solą i ubić na sztywną pianę.
- Do masy dodać rodzynki, pokrojone orzechy oraz ubitą pianę z białek. Powoli, ale w miarę dokładnie wymieszać.
- Silikonowe foremki lub papilotki do muffinek wypełnić masą do około 3/4 wysokości.
- Piec w 180 stopniach przez 30-35 minut.
Smacznego!
może być biała ugotowana fasola? smak fasoli jest wyczuwalny?
OdpowiedzUsuńZ ugotowanej fasoli nie próbowałam - muszę to przetestować :) i dam znać. Już kilkakrotnie piekłam czekoladowe ciasto z fasoli i te muffiny, i smak fasoli nie jest wyczuwalny. Jeśli komuś nie powiesz, to się nawet nie zorientuje :)
Usuńmuszę spróbować, wyglądają super, a przede wszystkim są zdrowe, bez mąki i cukru, cudo, ciasto także :)
OdpowiedzUsuńGorąco zachęcam :) Czekoladowe ciasto z fasoli piekłam z cukrem, więc muffiny postanowiłam przyrządzić trochę inaczej i spróbować z miodem. Polecam :)
UsuńNiestety jest jeden minus - szybko znikają z talerza :D
o jej z fasolą jeszcze nie łączyłam żadnych wypieków, bardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńDzięki. Jak jeszcze nie próbowałaś, to polecam. Ja jeszcze mam w planie upiec czekoladowe brownie, więc zajrzę do Ciebie lada dzień w tej sprawie ;) Czekałam tylko, aż jabłecznik SIĘ skończy i siostra wróci z Mediolanu (nie darowałaby mi tego!).
UsuńBardzo ciekawy przepis, lubię takie dziwne połączenia.
OdpowiedzUsuń;) Dzięki, też takie lubię. Zapewniam, że będzie ich więcej :)
Usuńtakich jeszcze nie jadłam, a wyglądają na prawdę smacznie:)
OdpowiedzUsuń:))) Polecam! Jeśli lubisz wypieki z cynamonem, to powinny Ci zasmakować :) A fasola jest zupełnie niewyczuwalna.
Usuń