Składniki na zupę:
- 2 l bulionu drobiowego (na porcji lub kostce)
- 1 l przecieru pomidorowego (z włoskich pomidorów, bez pestek i skórek, 2 x 500 ml)
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 nieduży burak (zamiast można użyć trochę gotowego barszczu)
- kawałek pora (może być nawet zielona część)
- kawałek selera (korzeń)
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki (chyba, że masz akurat świeżą)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku staropolskiego (lub 1-2 ząbki czosnku)
- 2-3 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- odrobina bazylii i lubczyku
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Przygotować bulion drobiowy (zużyłam do tego 1 duże podudzie z kurczaka). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Pora drobno posiekać, marchewki, korzeń pietruszki i buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i następnie wrzucić je do zupy. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Do zupy wlać przeciery pomidorowe, a następnie dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego, natkę pietruszki, słodką paprykę, czosnek, gorczycę, bazylię, pieprz oraz sól. Zagotować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Polecam podawać z makaronem (np. gniazda), ryżem, pulpecikami z macy lub ze świeżym, chrupiącym pieczywem posmarowanym masłem (kiedyś często jadaliśmy pomidorową w taki sposób:) Pyszota!).
Składniki na pulpeciki z macy (na podstawie przepisu Aleksandry):
- 1 szklanka zmielonej macy razowej (100 g)
- 1/2 szklanki bulionu lub gazowanej wody mineralnej
- 3 jajka
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (ja dysponowałam suszoną, ale z własnej uprawy ;))
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka oleju/oliwy
- odrobina suszonego czosnku staropolskiego
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Macę zmielić i przesypać do miski (zmielić w maszynce do mięsa lub przykryć grubym woreczkiem foliowym, na to położyć ściereczkę kuchenną i mocno rozwałkować. Ja robiłam tym drugim sposobem).
- Oddzielić białka jajek od żółtek. Żółtka połączyć ze zmieloną macą, natką pietruszki, otrębami, solą, pieprzem, olejem/oliwą.
- Ubić pianę z białek, a następnie delikatnie wymieszać je z masą z macy.
- Miskę z masą na pulpeciki z macy przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aż zgęstnieje.
- Po wyjęciu z lodówki należy uformować z masy niewielkie kulki (trochę mniejsze od piłeczki ping-pongowej, urosną jeszcze podczas gotowania).
- Gotować w osolonej wodzie bądź w bulionie przez 20-30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj,
bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.
Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)