Składniki:
(na danie obiadowe dla 4-5 osób)
- kotlety schabowe (4-5 porcji)
- 750 ml bulionu na kostce
- 100 ml śmietanki 18% do zup i sosów
- 900 g obranych ziemniaków
- 3 cebule
- grzyby suszone (mieszanka - maślaki, borowiki, podgrzybki, koźlaki)
- oliwa do smażenia kotletów
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
- 2 łyżki suszonego tymianku (ewentualnie świeżo posiekany)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać w wodzie i pokroić w plastry.
- Kotlety lekko rozbić dłonią, a następnie smażyć je na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Położyć na talerzu, posypać solą i pieprzem. Na niewielkiej ilości tłuszczu pozostałej na patelni po smażeniu kotletów zeszklić cebulę (można też pominąć ten etap i cebulę wrzucić do garnka dopiero razem z pozostałymi składnikami - patrz punkt 3).
- Do garnka włożyć kotlety, ziemniaki, cebulę oraz suszone grzyby, wlać bulion zmieszany ze śmietaną i sosem sojowym. Całość gotować pod przykryciem przez około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). W niewielkiej ilości wody (około 1/2 szklanki) rozrobić mąkę - tak, by nie było żadnych grudek, a następnie wlać do garnka i przez chwilę mieszać, by sos został jednolicie zagęszczony. Dodać tymianek, lekko zamieszać i gotować jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
Taka potrawa bardzo dobrze komponuje się z kiszonymi ogórkami :)
Ciekawy smak można uzyskać dodając do potrawy ok. 200 ml białego wytrawnego wina (wtedy będzie trzeba odpowiednio zmniejszyć ilość bulionu).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj,
bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.
Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)