Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 średniej wielkości ogórki kiszone
- ok. 5 cm białej części pora (miałam akurat pora o dość grubej średnicy, więc jeśli macie drobniejszy egzemplarz, to trzeba posiekać stosownie więcej) - ewentualnie może być szczypiorek
- koperek (suszony lub świeży)
- natka pietruszki (suszona lub świeża)
- pieprz
Bez soli, ponieważ moim zdaniem jest w tym składzie niepotrzebna :) Ogórki i majonez są słone wystarczająco. Chyba, że ktoś lubi bardzo słone.
Przygotowanie:
- Pora drobno posiekać, ogórki pokroić w kosteczkę i wrzucić do miseczki.
- Do naczynia z posiekanymi składnikami dodać jogurt naturalny i majonez. Następnie dosypać trochę posiekanego koperku i natki pietruszki (wedle uznania) i doprawić pieprzem.
A wszystko przez to, że w mojej rodzinie nie lubimy suchego ryżu do obiadu :)))
Smacznego!
P.S. Uważajcie na paluszki podczas używania noża!
Nigdy nie wiadomo, na kogo padnie! I na którego palca!
Dziś padło na mnie ;) Ucierpiał lewy wskazujący. Nawet nie wiem, kiedy to się stało :( Prawdopodobnie wtedy, gdy zrzucałam kawałeczki pora z ostrza... Chwilę później podczas krojenia ogórka zastanawiałam się, dlaczego tak szczypie ;) a tu taka niespodzianka...
Dobrze, że to draśnięcie ;) mam jednak na lewej ręce, ponieważ czeka mnie jeszcze rysowanie - w przypadku prawej dłoni musiałabym to sobie odpuścić.
też nie lubię suchego ryżu, zazwyczaj traktuję go też sosem albo masełkiem:)
OdpowiedzUsuń:) Z masełkiem, sosem na gorąco albo z soczystą surówką/sałatką również smakuje dobrze, ale sam ryż, bez niczego - w żadnym wypadku! Nie przejdzie przez gardło ;)
Usuń