Składniki:
- 1 galaretka Winiary Blue Curacao
- 2 galaretki Winiary Pink Margarita
- ok. 50 g śmietany kremówki (30%) - ok. 1/3 kubeczka
- 50-75 ml likieru truskawkowego (2-3 kieliszki)
- brzoskwinie z puszki (kilka połówek)
- kolorowa posypka cukierkowa
Przygotowanie:
- Przygotowujemy galaretki przy użyciu mniejszej ilości wody niż jest podane na opakowaniu, ponieważ do niebieskiej dodawana będzie śmietana kremówka, a do różowej likier truskawkowy. Pozostawiamy do stężenia. Gdy galaretki będą już się ścinać, wyciągnąć je z lodówki.
- Do niebieskiej galaretki dodać odrobinę śmietany kremówki i miksować razem na najwyższych obrotach. Galaretka powinna przybierać bladoniebieski, nieprzejrzysty kolor.
- Do różowej galaretki dolewamy likier truskawkowy i miksujemy na najwyższych obrotach. Galaretka powinna wyglądem przypominać mus truskawkowy lub miąższ arbuza. Część galaretki wylewamy do naczynia o kilku centymetrach wysokości - tyle, aby wystarczyło nam na wycięcie kształtów przy użyciu foremek.
- Galaretka w płaskim naczyniu powinna stężeć prędzej niż pozostałe. Wyciąć z niej foremką np. kwiatki. Za pomocą kieliszka wyciąć środki kwiatów w galaretce i w brzoskwini. Pozostałe galaretkowe kółeczka dorzucić do różowej galaretki i zmiksować.
- W salaterce, szklance lub foremce silikonowej warstwowo układać tężejące galaretki. Na wierzch ułożyć kwiatki, posypać kolorowymi cukierkami. Następnie wstawić galaretki do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Pyszny deserek i jak cieszy oko :) /AI
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMoże to nieskromne troszkę będzie, ale mnie również się podoba:P Kolory zupełnie jak tchnienie lata, takie optymistyczne. A dla dzieci - jak znalazł :)