Składniki:
- 1 galaretka Winiary Pink Margarita - na serduszka i spód deseru
- 2 galaretki Winiary Pink Margarita - na wypełnienie deseru
- 50 ml likieru truskawkowego
Przygotowanie:
- Najpierw przygotować galaretkę z przeznaczeniem na serduszka i spód deseru. Rozpuścić ją w gorącej wodzie (dodać mniej wody niż zalecano w instrukcji na opakowaniu - w przeciwnym razie nie uda nam się wyciąć serduszek). Ostudzoną wstawić do lodówki.
- Gdy będzie już lekko ścięta, wyciągnąć ją z lodówki, dodać likier truskawkowy i zmiksować na najwyższych obrotach. Galaretka powinna wyglądem przypominać mus truskawkowy. Część galaretki umieszczamy na dnie pucharków. Pozostałą część galaretki wylewamy do naczynia o kilku centymetrach wysokości - tyle, aby wystarczyło nam na wycięcie kształtów przy użyciu foremek. Galaretka powinna dość szybko stężeć. Wtedy można będzie z niej wyciąć serduszka przy pomocy foremki*.
- Następnie przygotować pozostałe galaretki. Następnie schłodzić je w lodówce i gdy będą się lekko ścinać, przelać do pucharków. Na wierzchu położyć serduszka (można też zanurzyć je w galaretce - wtedy wlać część galaretki i położyć serduszko, które wypłynie na wierzch, a jak deser zetnie się w lodówce, to zalać pozostałą częścią różowej galaretki).
Smacznego!
Śliczne i pomysłowe!
OdpowiedzUsuńZapraszam na podsumowanie akcji Cytrynowe wypieki.
Dziękuję. Pomysł zmienił się w trakcie przygotowań ;)
UsuńChętnie zajrzę na podsumowanie Twojej akcji :)
Pozdrawiam!