sobota, 1 czerwca 2013

Koktajl z owocami goji

Tym razem zaprezentuję Wam koktajl z wykorzystaniem suszonych owoców goji. Jeszcze do niedawna nie miałam kompletnie pojęcia, że istnieją takie owoce jak jagody goji. Ale, jak to powiadają, "człowiek uczy się przez całe życie" ;) 



Nigdy wcześniej nie miałam okazji ich spróbować, aż do czasu, gdy otrzymałam je od firmy BadaPak.

Gdybym wcześniej usłyszała słowo "goja", zanim dowiedziałam się o istnieniu takich owoców, to w głowie pojawiłyby mi się od razu dwa skojarzenia ;):
* hiszpański malarz i grafik Francisco Jose de Goya, tworzący w okresie romantyzmu (autor m.in. obrazów pt."Kolos", "Rozstrzelanie powstańców madryckich").
oraz:
* polski zespół Goya (jeśli macie ochotę posłuchać, to przewińcie stronę do końca tego posta).


Tymczasem JAGODA GOJI (a właściwie kolcowój chiński) jest krzewem popularnie uprawianym w Chinach i Tybecie, często wykorzystywanym w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jej owoce są bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, aminokwasów, antyoksydantów i składników mineralnych m.in. takich jak: cynk, wapń, selen, żelazo, potas, flawonoidy.

Długotrwałe stosowanie tych owoców korzystnie wpływa na:
- wzmocnienie odporności, stawów i kości (dobre przy leczeniu reumatyzmu), 
- poprawę wzroku, metabolizmu (nie tylko usprawnia trawienie, ale i wspomaga walkę z cholesterolem),
- opóźnia procesy starzenia, wyszczupla i zapewnia długowieczność (hmm, pewnie dlatego jest jednym ze składników wielu kosmetyków np. masła do ciała, które mam w domu;)). 


Po takim wprowadzeniu, podjadając sobie suszone owoce goji, możecie przystąpić do przygotowywania koktajlu (tylko zostawcie do niego trochę jagód!;)).


Składniki na 2 duże porcje koktajlu:
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 5 suszonych daktyli
  • 2 garście suszonych owoców goji (od BadaPak)
  • 500 ml maślanki
  • sok z 1/2 cytryny (jeśli lubicie kwaśne smaki, to możecie wycisnąć całą cytrynę. Ciekawy smak uzyskuje się także z wykorzystaniem pomarańczy)
  • troszkę skórki startej z cytryny lub pomarańczy (świeżej lub suszonej)


Przygotowanie:
  1. Owoce umyć, obrać (chyba, że Wasz mikser radzi sobie doskonale ze skórką z jabłka. Jeśli nie, to skórkę zjeść ze smakiem;) i pokroić na mniejsze kawałki (banana nie trzeba, wystarczy go przełamać na pół). 
  2. Daktyle najlepiej pokroić na cząstki (mój malakser nie radził sobie zbyt dobrze z całymi daktylami). 
  3. Wszystko przełożyć do pojemnika, dodać suszone owoce goji i skórkę startą z cytrusów. 
  4. Zmiksować, aż do uzyskania gęstej masy. Dodać sok z cytryny i maślankę, a potem miksować przez krótką chwilę, by wszystko dokładnie się wymieszało. Na koniec przelać do pucharków/szklanek.
Na wierzchu ułożyłam kilka suszonych owoców oraz posypałam wiórkami kokosa. Koktajl prezentował się bardzo ładnie (i ten kolor! taki blady brzoskwiniowy). A w smaku - pyszny :) Nie dosładzałam go dodatkowo ani nie przyprawiałam. Najbardziej odpowiada mi właśnie taka naturalna wersja :) 

koktajl owocowy, koktajl z bananów i jabłek, z owocami goji


Pijcie na zdrowie!
Smacznego!


A na koniec jeszcze muzyczna dedykacja dla Was, 
by się Wam miło piło koktajl z owocami goji :)


To jedna z moich ulubionych piosenek :)



Czerwone owoce w roli głównej  











4 komentarze:

  1. ma bardzo fajny kolor:) dla mnie pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, dla mnie również :)
      Koktajl najpierw urzekł mnie kolorem, a potem smakiem :) Zachęcam do spróbowania!

      Usuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets