Najpierw degustowałam je razem z rodziną :) jako przekąskę. Potem, przez kilka kolejnych dni, nosiłam je do pracy, a nawet parę zabrałam jadąc w odwiedziny do koleżanki jako zdrową wersję słodkości do kawy. Świetnie nadadzą się również na piknik, spacer, wyprawę rowerową czy inną wycieczkę (np. w góry). Dzięki dodatkowi fig, daktyli, owoców goji i miodu są naturalnie lekko słodkie :)
Składniki:
- 1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej lub kukurydzianej
- 1 duże jajko (lub 2 małe)
- 200 g orzechów ziemnych niesolonych
- 2 garście pokruszonych migdałów (można też dać całe lub połówki)
- 2 garście suszonych owoców goji (od BadaPak)
- kilka łyżek mieszanki otrębów
- 5 fig
- 10 daktyli
- 150 g margaryny
- 3 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
- Figi* i daktyle siekamy na kawałeczki.
- Margarynę rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu, a potem zostawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Następnie dodajemy orzechy, migdały, otręby, mąkę, figi, daktyle, owoce goji oraz miód (lub odwrotnie - wlać rozpuszczoną margarynę do mieszanki tych składników).
- Jajko ubijamy na puszystą pianę w osobnej misce. Dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.
- Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Masę nakładać na blachę przy pomocy łyżki**, a batoniki formować przy pomocy dużego noża lub szpatułki do ciasta dołączonej do miskera (mogą być też drewniane szpatułki).
- Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez 15-20 minut - aż do zrumienienia (trzeba uważać, by ich nie przypalić). Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia (najlepiej przełożyć je na kratkę).
* Jeśli figi są zbyt twarde, wystarczy zanurzyć je na kilka minut w ciepłej (ale nie gorącej) wodzie, a zmiękną i łatwiej będzie się je kroiło.
** Owoce goji proponuję schować pod innymi składnikami, ponieważ jeśli będą na wierchu batonika, to łatwo mogą się przypalić (wtedy gorzknieją).
Smacznego!
** Owoce goji proponuję schować pod innymi składnikami, ponieważ jeśli będą na wierchu batonika, to łatwo mogą się przypalić (wtedy gorzknieją).
Więcej informacji na temat suszonych jagód goji znajdziecie
zaglądając do przepisu na Koktajl z owocami goji.
zaglądając do przepisu na Koktajl z owocami goji.
Smacznego!
Świetny przepis :) W sam raz dla takiej wielbicielki ciasteczek owsianych jak ja :) Wypróbuję go z pewnością!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Dziękuję :) Jestem wielbicielką bakalii, więc jeśli są w składzie jakiegoś dania, to z pewnością je spałaszuję ;) Batoniki polecam :) Są niskosłodzone tylko naturalnymi składnikami - miodem, daktylami, figami i owocami goji.
Usuń