Składniki:
- 100-125 g roszponki (rukwi wodnej)
- 5 liści botwinki
- 1 jabłko
- 100 g truskawek
- 100 g cukinii
- trochę soku z cytryny (wycisnąć co nieco z połówki)
- 200-300 ml maślanki lub jogurtu naturalnego (raz niechcący wlałam tam mleko - a wszystko przez to, że było w podobnej butelce jak maślanka ;)), ale z mlekiem koktajl był również smaczny i wcale nie za rzadki)
Przygotowanie (na 2 porcje):
- Warzywa i owoce dokładnie umyć.
- Do pojemnika blendera/malaksera wrzucić liście roszponki i botwinki.
- Jabłko pokroić na mniejsze kawałki, a truskawki pozbawić ogonków.
- Jeśli cukinia ma brzydką skórkę, to ją jej pozbawić. Pokroić na mniejsze części i dodać do pozostałych składników.
- Na koniec dodać jeszcze maślankę lub jogurt naturalny i wcisnąć trochę soku z cytryny.
- Wszystko dokładnie zmiksować (można też robić to etapami - po dodaniu nowych składników), a następnie przelać do pucharków/kielichów..
Smacznego!
I dużo zdrowia!
ma obłędny kolor! chetnie bym spróbowała... :))
OdpowiedzUsuńZgadzam się, kolor jest niesamowity. To zabawne, ale kojarzy mi się ze Shrekiem;) Dziękuję za komentarz i polecam. Dodam, że koktajl jest bardzo smaczny i pożywny. Dobry na zdrowy początek dnia.
Usuń