wtorek, 13 sierpnia 2013

Kruche ciasto z nadzieniem brzoskwiniowo-nektarynowym

Pamiętacie może przepis na Jabłecznik na kruchym cieście według przepisu mojej mamy? To najchętniej oglądany przepis na moim blogu (choć Sałatka z selerem, czerwoną fasolą, kukurydzą i ananasem nieustannie "depcze mu po piętach"). Wczoraj wprowadziłyśmy małą zmianę do nadzienia i chciałabym się podzielić z Wami tym przepisem, bo ciasto wyszło bardzo smaczne, a słodkie w sam raz :)


Składniki:
  • 3-4 duże brzoskwinie
  • 3-4 duże nektaryny (równie dobrze mogą być same brzoskwinie lub same nektaryny)
  • kilka małych jabłek (u nas były naprawdę mikroskopijne ;) - to zasługa zimy, która w tym roku weszła wiośnie w paradę)
  • 2-3 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej (ok. 500 g)
  • 1/2 szklanki kaszy manny (ok. 55 g)
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 1 szklanka cukru* (ok. 180-200 g) + kilka łyżek cukru do nadzienia (w zależności od tego jak bardzo kwaśne są jabłka, ale dodatkowa ilość cukru w nadzieniu nie jest konieczna)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy (ewentualnie aromat waniliowy)
Ilość składników sypkich mierzyłam na podstawie szklanki, którą mama zawsze odmierzała ilość składników do kruchego ciasta ;) Stąd te około - kilka g w jedną lub drugą stronę nie zaszkodzi, ciasto zawsze dobre wychodzi.

* Gdyby ciasto wydawało się za mało słodkie, to zawsze można je posypać cukrem pudrem.

Myślę, że ciekawym rozwiązaniem byłoby dodanie do nadzienia skórki pomarańczowej lub trochę soku z cytryny :) Spróbuję przy okazji :)

Przygotowanie:
  1. Owoce umyć, osuszyć i obrać ze skórki (które można ze smakiem zjeść:)). Jabłka pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, a owoce zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Brzoskwinie i nektaryny pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Owoce wymieszać razem z kilkoma łyżkami cukru i kaszy manny.
  2. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wszystko wymieszać. Do suchych składników dodać jajka i margarynę, a następnie wyrobić ciasto. Otrzymane ciasto podzielić na dwie części: 2/3 z przeznaczeniem na spód i 1/3 - na wierzch. 
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej 2/3 ciasta - można je ponakłuwać widelcem. Na cieście równomiernie ułożyć warstwę z przygotowanego wcześniej owocowego nadzienia, a na nie pozostałą część ciasta (można pobawić się przy tym w układanie fantazyjnych wzorów lub postawić na artystyczny nieład :)) 
  4. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Piękne ciasto! Uwielbiam brzoskwinie i wszystkie ciasta, które są z nimi upieczone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Dotąd brzoskwinie zdarzało mi się wykorzystywać w serniku lub cieście z galaretką. Teraz oprócz jabłecznika będzie się pojawiać u nas również i ta wersja kruchego ciasta.

      Usuń
  2. Pięknie wygląda i pewnie cudownie smakuje :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wygląda, i smakuje :) Aż tęsknię za tymi sezonowymi owocami... Teraz to już tylko zostają puszki do dyspozycji... Zachęcam do wypróbowania przepisu - pozdrawiam!

      Usuń
  3. Czy to jest przepis na dużą blachę?

    OdpowiedzUsuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets