poniedziałek, 22 października 2012

Ciastka dyniowe z czekoladą, orzechami i migdałami

Tym razem zaprezentuję Wam dyniowe ciastka z bakaliami :) Do ich przygotowania zainspirował mnie przepis z bloga Mi smakujeCiekawa jestem, jak wspomniane ciastka smakowałyby z dodatkiem gałki muszkatołowej, której akurat nie miałam w domu, ale zdążę się jeszcze o tym przekonać innym razem. Moje wypieki przygotowałam z mąki pełnoziarnistej, otrąb i płatków owsianych, orzechów i migdałów w płatkach oraz z dodatkiem gorzkiej czekolady.

ciastka dyniowe
  
Składniki:
  • 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ok. 600 g dyni
  • 10 dag masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (można więcej, jeśli ktoś bardzo lubi tą przyprawę)
  • odrobina kardamonu (1/4 łyżeczki)
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (niestety nie miałam aromatu)
  • 5 czubatych łyżek mieszanki otrębów i płatków owsianych
  • 1 gorzka czekolada (100 g, o zawartości tłuszczu 45%)
  • orzechy włoskie (wg uznania)
  • migdały w płatkach (wg uznania)

Przygotowanie:
Przygotować 3 miski: 1. - na dynię, 2. - na mokre składniki, 3. - na suche składniki. 

Miska nr 1:
Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok.

Miska nr 2 z mokrymi składnikami:
Utrzeć masło z jajkami, cukrem białym i cukrem wanilinowym. Dodać startą dynię i wymieszać.

Miska nr 3 z suchymi składnikami:
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon, otręby z płatkami owsianymi. Dodać do tego zawartość miski z mokrymi składnikami i wyrabiać ciasto do uzyskania kleistej, gęstej masy.

Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki (np. kostkę na 6 lub 8 części - zależnie od tego, jak duże kawałki chcemy uzyskać) i wrzucić do ciasta. Orzechy posiekać bądź też stłuc tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta (orzechy przykryć woreczkiem i ścierką, żeby się nie rozsypywały po całej kuchni - taki sposób pokazywał kiedyś Pascal Brodnicki w swoim programie), a następnie wrzucić do miski. Na koniec dorzucić jeszcze płatki migdałowe i całość starannie wymieszać, by czekolada, orzechy i migdały miały szansę znaleźć się w każdym ciastku :)

Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nakładać łyżką stołową - najlepiej mieć do pomocy drugą łyżkę, która posłuży do ściągania ciasta z pierwszej ;) (ciasto bardzo się lepi, więc jakoś trzeba sobie radzić). Formować okrągłe placuszki o wysokości ok. 1 cm. Pozostawić pomiędzy nimi wolne przestrzenie, ponieważ ciastka rosnąc zwiększą swą objętość. Piec około 20 minut (mam piekarnik z termoobiegiem i 20 minut w zupełności wystarczyło).

ciastka dyniowe

Z mojego pichcenia miałam 3 blachy ciastek, więc całkiem sporo - wyszło po około 20 ciastek na blachę. Moim zdaniem ciastka z tego przepisu są wystarczająco słodkie - ani za mało, ani za dużo :) Chętnie uraczy się nimi i prawdziwy łasuch, i osoba, która po słodycze sięga tylko od czasu do czasu.

ciastka dyniowe


Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Podoba mi się ten przepis :) Lubię takie zdrowe wypieki, zwłaszcza w jesiennych smakach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, ja też przepadam za zdrowymi wypiekami... Wtedy mam mniej wyrzutów sumienia ;P Hihi, od początku istnienia mojego bloga dziwnym trafem jest u mnie mega jesiennie - cukinia i dynia królują :) Aha, pozwoliłam sobie zostać numerem 201!

      Usuń
  2. Super pomysł i zapewne bardzo smaczny! Skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam! Są smaczne i bardzo pożywne, a ich zapach rozchodzi się po pokoju gościnnym, gdzie leżą i kuszą w wiklinowym koszyku :D

      Usuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets