To samo zdrowie! :)
Składniki:
- 1/2 kg dyni (może być również dynia w postaci puree)
- 400-500 g marchewki
- 1 średnia pietruszka (korzeń)
- 2 litry bulionu (może być w kostkach, warzywny lub drobiowy)
- 2 średnie cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 10 cm białej części pora
- 1-2 łyżeczki curry (gdzie jest już m.in. imbir, cynamon, kardamon i kurkuma)
- 1 płaska łyżeczka gorczycy białej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (można więcej, ale z rozwagą)
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- olej/oliwa z oliwek (do smażenia cebuli)
- sól (wg uznania)
- pieprz (tylko uważać, by nie przesadzić)
- małe opakowanie jogurtu naturalnego (do złagodzenia pikantnego smaku i do dekoracji)
Przygotowanie:
- Przygotować podstawę naszej zupy, czyli bulion.
- Umyć wszystkie warzywa. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie/oleju, dorzucić czosnek i podsmażyć chwilę, a potem wrzucić do gotującego się bulionu.
- Dynię przekroić na pół, wydrążyć nasiona, obrać ze skóry i pokroić w kostkę lub paski. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w małe kawałki. Następnie pokrojone już warzywa dorzucić do bulionu.
- Gdy warzywa będą już miękkie, zestawić garnek z bulionem z pieca i zmiksować zupę blenderem do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
- Ponownie postawić garnek na palniku i dodać do zupy soczewicę. Następnie dodać gorczycę, curry i paprykę. Pora posiekać drobno lub w talarki i dodać do zupy. Gotować, aż soczewica stanie się miękka, ale nie rozgotowana (ja lubię lekko twardawą, taką al dente).
- Dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku.
- Zupę przed podaniem ozdobić niewielką ilością jogurtu naturalnego.
Moja za szybko się skończyła... W sumie tez mogłam dać więcej marchewki to zupy wyszło by więcej :)
OdpowiedzUsuńU mnie problem polegał na tym, że zupa była jednym z dwóch dań. Gdyby była jedynym, to może istniałaby szansa, że nic nie zostanie;) Kto wie :D
Usuń