poniedziałek, 21 stycznia 2013

Muffiny bananowe z suszonymi figami i gorzką czekoladą

Tym razem bez słowa wstępu. A przynajmniej dłuższego. W dzisiejszym odcinku wystąpią babeczki z bananowej miazgi ;)


babeczki muffiny bananowe z banana z bananów z czekoladą

Muffiny przygotowałam na bazie przepisu na muffiny bananowe Nigelli Lawson, której programy kulinarne zaliczam do grona ulubionych :)

Składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej (dałam troszkę mniej i dodatkowo 4 łyżki otrębów pszennych)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek miodu naturalnego
  • 4 duże suszone figi
  • 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej (można ją zastąpić groszkami czekoladowymi)
  • odrobina soku z cytryny do skropienia bananów

Przygotowanie:
  1. Figi pokroić w paseczki, a potem na mniejsze kawałeczki. To samo uczynić z połową tabliczki czekolady.
  2. Banany opłukać, obrać ze skóry i rozgnieść widelcem. Można je skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały (będą chwilkę stały w misce, poza tym z cytryną pięknie pachną). Do bananów wrzucić kawałeczki fig.
  3. W osobnym naczyniu ubić jajka, potem dodać olej i płynny miód.
  4. W innym naczyniu zmieszać suche składniki: mąkę, otręby, sodę i proszek do pieczenia. Następnie powoli wsypywać zawartość miski do naczynia z jajkami i olejem, ciągle mieszając całość mikserem. Gdy składniki już się połączą, dodać do nich rozgniecione banany z figami oraz kawałeczki czekolady, a następnie powoli i delikatnie wymieszać.
  5. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 180 stopni. Foremki wypełniać masą do ok. 3/4 wysokości (nie więcej). Muffiny piec przez 20 minut.


Smacznego!

10 komentarzy:

  1. myślę, że nie ma co mówić o takich pysznościach, trzeba je po prostu spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą. Kto nie spróbuje, ten się nie dowie :)

      Usuń
  2. Fantastyczne połączenie smaków, zwłaszcza przemawiają do mnie figi i czekolada:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Figi, choć na pierwszy rzut oka są niewidoczne w cieście, chrzęszczą między zębami ;) Trochę jak mak :)
      I dodają słodyczy babeczkom. A czekolada - koniecznie gorzka/deserowa. Z mleczną muffiny mogłyby być mdłe i przesłodzone.

      Usuń
  3. Figi i banany to moja wielka miłość :) Już sobie wyobrażam jak cudownie muszą smakować te muffiny... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczne były :) Aż się zdziwiłam, że mojej siostrze posmakowały - a ona jest dość wybredna ;) Muszę zrobić je ponownie.

      Usuń
  4. bananowe to jedne z moich ulubionych babeczek, ale z figami muszą smakować jeszcze lepiej
    zapamiętam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować - chociażby z ciekawości :)))

      Usuń
  5. muffiny moja miłość :) pyszne połączenie banana z czekoladą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Moją miłość do muffinów odkryłam całkiem niedawno - dopiero po zakupie foremek ;)

      Usuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets