poniedziałek, 18 lutego 2013

Cynamonowe ciastka z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie kupiłam jeszcze przed Tłustym Czwartkiem, miałam odnośnie niego kilka pomysłów, ale nie doszły do skutku. Przez przypadek natknęłam się na przepis na francuskie serduszka. Z ciasta francuskiego robiłam już koperty, pierożki itp. wypieki, ale nie wpadłam na tak proste rozwiązanie jak zawijanie :) Świstak dobrze wiedział, co robi :)

 palmieri, ciastka francuskie, ciastka z ciasta francuskiego, ciastka cynamonowe

Moje ciastka przygotowałam z cynamonem :) Chwilę zastanawiałam się, czy zawijać je na kształt muszli ślimaka, czy spróbować zrobić serduszka, ale ostatecznie wybrałam tę drugą opcję. Podczas zawijania powstało też kilka ósemek, więc jeśli czeka Was jakaś ósma rocznica albo czyjeś dziecko będzie miało niedługo ósme urodziny, to takie ciastka będą jak znalazł :D Mnie te ciastka w sumie przypominają trochę kocie pyszczki (to chyba wpływ wczorajszego Dnia Kota), ale spotkałam się też z porównaniem ich do sówek :) W sumie to każde z nich jest wyjątkowe ;)

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko (potrzebne będzie tylko trochę do posmarowania ciasta, resztę można wykorzystać np. do jajecznicy, omletu, ciasta czy panierki do obiadu)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier biały lub trzcinowy (kilka łyżek)

Jeśli spodziewacie się większej liczby gości (lub wiecznie głodnego mężczyzny), to radzę przygotować podwójną porcję :)


Przygotowanie:
  1. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie na załączonym do ciasta papierze (nie wyrzucać papieru!;)). Jajko umyć, rozbić i rozkłócić w szklance. Pędzelkiem nanosić jajko cienką warstwą po całym cieście. Następnie powierzchnię ciasta francuskiego obsypać ziarenkami cukru - starać się robić to w miarę równo (wykorzystałam do tego sitko). To samo zrobić z cynamonem.
  2. Powoli zwijać boki ciasta do środka - najpierw z jednej strony, potem z drugiej (aby było tyle samo zwiniętych warstw). Docisnąć tak, aby z boku kształtem przypominało serce. Zawinąć ciasto francuskie z powrotem w papier z opakowania i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
  3. Po wyjęciu z lodówki ciasto pokroić ostrym nożem na ciastka o grubości 0,5-1 cm. Podczas krojenia kształt nieco się zmieni i nie będzie idealny, więc należy na płasko jeszcze podociskać palcami każde ciastko aż do osiągnięcia pożądanej formy. Na koniec jeszcze wszystkie ciastka posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i obsypać ziarenkami cukru.
  4. Ciastka ułożyć na papierze z opakowania, w którym było ciasto lub np. na macie silikonowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200-220 stopni i piec przez 10-12 minut (ciastka powinny trochę urosnąć i ładnie się zarumienić).



Absolutnie nie uważam tych ciastek za propozycję dla leniwych ;) Leniwy kupiłby sobie gotowe ciastka w sklepie, a w domu tylko ułożyłby na talerzu albo jedynie ściągnąłby folię z opakowania. Ok, może nie trzeba samodzielnie wyrabiać ciasta, ale ciastka wymagają pewnego nakładu pracy, a ich całkowite przygotowanie zajmuje więcej czasu niż zrobienie np. ciastek z kleiku ryżowego ;) 

 



Smacznego!

14 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają:) lubię te ślimaczki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) Ślimaczki - można nawet dopowiedzieć "zakochane" lub cmokate ;) Mnie również przypadły do gustu, nie wspominając już o moim bracie, który wpadł z wizytą i zagarnął cały talerz. Dobrze, że pozostali zdążyli spróbować ;) Nie ma co - jak mężczyźni są w domu, to należy robić podwójną porcję :D Mój błąd! hihi

      Usuń
    2. a to już się przekonała, że czasami dobrze jest zrobić podwójną porcję:) fajnie, że wszystkim smakowało, oby tak dalej:)

      Usuń
    3. Nie spodziewałam się go zupełnie ;) A on zawsze jest łasy na różne wypieki.

      Usuń
  2. Wyglądają przecudnie:) chętnie bym się poczęstowała jednym;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Ależ proszę się częstować!;)

      Usuń
  3. Ja też zrobię(tak naprawdę jestem już w trakcie.
    Mam nadzieję, że się udadzą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się udadzą. Ewentualnie, jeśli brzegi nie są wystarczająco mocno sklejone, to mogą się lekko rozwinąć podczas pieczenia, ale nie wpływa to na smak. Kształty będą jedynie bardziej różnorodne :) A tak to są bardzo smaczne i znikają w mgnieniu oka ;) Gdy ostatnio je piekłam, to akurat wpadł do nas mój brat i praktycznie wszystkie zjadł ;), więc jeśli pieczesz z 1 porcji ciasta francuskiego, a w domu jest osobnik płci męskiej łasy na słodkości (lub jedzenie ogółem), to miej te ciasteczka na oku :P

      Usuń
  4. Wyglądają przepysznie,właśnie je robię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam dodać, że bardzo się cieszę, że zajrzałaś na mojego bloga i skorzystałaś z przepisu :) Koniecznie daj znać, jak Ci się udały wypieki :)

      Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :)
      Może pogoda się poprawi i jutro będzie słonecznie?

      Usuń
  5. Po prostu rewelacja:) Bardzo smaczne , bardzo proste, :P ..Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i dziękuję za komentarz :)
      Cieszę się, że ciastka smakowały.
      Szkoda tylko, że zawsze tak szybko znikają :D

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. uwielbiam ciasteczka cynamonowe, w takim wydaniu jeszcze nie robiłam, zaporzyczam się przepisu i nie długo będę zajadać :D
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Tylko uwaga, bo szybko znikają ;)

      Pozdrawiam i życzę smacznych wypieków!

      Usuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets