Chciałabym podzielić się z Wami moją opinią na temat maty silikonowej. To zupełna nowość w mojej kuchni, ponieważ do tej pory jako stolnicę zawsze wykorzystywałam kuchenny blat.
* mata nie ślizga się i nie zwija - jej spód dzięki swojej gładkiej, połyskliwej fakturze idealnie przylega do blatu, a dzięki powierzchni Non-Stick ciasto do niej nie przywiera (nie trzeba już co chwilę pomagać sobie mąką :)),
* bardzo łatwo utrzymać ją w czystości - wystarczy przetrzeć ją mokrą ściereczką i osuszyć papierowym ręcznikiem, ale nadaje się również do mycia w zmywarce,
* na każdym z boków maty są bardzo przydatne miarki ułatwiające wycinanie kawałków ciasta o określonych wymiarach (przy faworkach bezcenne!),
* nie zajmuje dużo miejsca – można ją zwinąć i schować w szufladzie czy szafce (niewykonalne w przypadku tradycyjnych drewnianych stolnic;)).
Taką praktyczność ceni się szczególnie w kuchniach niewielkich rozmiarów (jak moja w bloku:).
Taką praktyczność ceni się szczególnie w kuchniach niewielkich rozmiarów (jak moja w bloku:).
Maty silikonowej można używać także do pieczenia w piekarniku (w maksymalnej temperaturze do 230 stopni) zamiast papieru do pieczenia czy tłuszczu. Fajna sprawa. Upiekłam na niej moje ciastka cynamonowe :) Jednak albo mój piekarnik jest za wąski, albo mata za szeroka, ponieważ musiałam ją z jednej strony lekko podwinąć (nie mieściła się). Może do innego piekarnika mata pasowałaby jak ulał - do mojego musiałabym ją przyciąć ;) - zamiast tego wolę ją jednak podwijać ;) To jedyny, mały minus, jaki dostrzegłam podczas testowania. Natomiast wymiary maty jako stolnicy są w sam raz.
Zgodnie z informacją na opakowaniu mata nadaje się także do pieczenia w mikrofalówce - nie sprawdzałam tego z racji gabarytów maty i mikrofali :) Silikon, z którego wykonana jest mata, zapewne jak najbardziej się do tego nadaje, ale w mniejszym formacie.
Podsumowując moją opinię o macie silikonowej...
...mogę ją z czystym sumieniem polecić jako nowoczesną stolnicę w każdej kuchni. Taką matę można używać nie tylko do przygotowywania słodkości na Tłusty Czwartek, kopytek czy ciastek, ale także do wyrabiania ciasta na tarty, pizzę, kluski, pierogi itp. Z pewnością będzie jeszcze często wykorzystywana w naszej kuchni (nie tylko przeze mnie), w związku z czym mam nadzieję, że będzie mi służyć jak najdłużej.
Pozdrawiam serdecznie,
Lidka Ka
Widziałam taką matę i chciałam kupić, ale jakos zapomniałam :)
OdpowiedzUsuńDo niedawna miałam zamiar nabyć drewnianą stolnicę, jednak mata z silikonu jest dużo bardziej praktyczna. Na dużą, nieporęczną drewnianą stolnicę nie miałabym miejsca w kuchni.
Usuńło. ale kosmos, myslalam,ze blat jest wystarczajaco dobry;)
OdpowiedzUsuńDopóki nie miałam tej maty, myślałam podobnie;)
Usuńo, czegoś takiego brakuje mi w kuchni...
OdpowiedzUsuńPolecam:) U mnie sprawdza się doskonale. W razie pytań, chętnie odpowiem:)
UsuńHanni1907
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłam podobną matę ale o mniejszych rozmiarach i mam zamiar piec ciasta miodowe do przekładania masami.Jak myślicie czy beza mi wyjdzie na takiej macie czy lepiej pozostać przy tradycyjnym papierze.Pozdtawiam
Hanni, witaj! :)
UsuńCiasta miodowe - cudownie. Na macie silikonowej jeszcze nigdy nie piekłam bezy. Wypróbowałam na niej ciasto francuskie, paluchy grissini i słodkie bułeczki, ale bezy jak dotąd jeszcze nie. Ale swoim pytaniem skłoniłaś mnie do poszukiwania odpowiedzi :) Zasięgnęłam informacji na kilku blogach kulinarnych i dowiedziałam się, że wielu blogerów piecze małe bezy i bezę (Pavlovą) na macie silikonowej - zatem nic nie stoi na przeszkodzie, byś wypróbowała do tego swoją matę :) Maty silikonowe mają zazwyczaj dodatkowo namalowane okręgi, które ułatwiają formowanie odpowiedniego kształtu bezy. Sama również muszę spróbować przygotować bezę :) Jakoś nigdy nie próbowałam - może czas najwyższy? :)
Życzę Ci powodzenia w wypiekach! :)
Pozdrawiam!
Witam! Czy ta mata jest MADE IN CHINA?
OdpowiedzUsuńWitaj,
UsuńChciałabym znać odpowiedź na każde pytanie, ale dawno wyrzuciłam opakowanie, a i nigdzie na macie nie ma nadruku czy wyżłobienia takiej informacji. Jakiś czas temu widziałam produkty tej marki w sklepie stacjonarnym, więc jeśli będę tam ponownie, to zwrócę na to uwagę i poszukam tej informacji na opakowaniu :)
Tak mnie kusi, żeby ją kupić, bo w porównaniu z innymi matami ta jest stosunkowo tania,mam jednak pytanie: czy ta oto mata nadaje się do masy cukrowej, chodzi mi o wałkowanie i nakładanie na tort? Będę wdzięczna za odpowiedź
OdpowiedzUsuńJest to moja pierwsza i jedyna mata silikonowa, ale masy cukrowej na niej nie przygotowywałam... Jakiś czas temu, gdy byłam na warsztatach zdobienia ciast i tortów, wałkowaliśmy masę cukrową przez folię spożywczą, która jest gładsza i cieńsza od maty, co ułatwia ściąganie rozwałkowanej masy... Ale czy akurat ta mata silikonowa się do tego nadaje - nie miałam okazji spróbować, więc nie chciałabym wprowadzać Ciebie w błąd. Jednak poczytałam o tym trochę w sieci (http://m.mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/1361) i wydaje mi się, że miarka i inne nadruki na macie mogą stwarzać pewien problem - mogłyby się odbić podczas wałkowania. Mata powinna być idealnie gładka. Ta mata, co prawda, jest z na odwrocie gładziutka, ale ta strona (bez miarki) zapewnia przyczepność do blatu, więc istnieje ryzyko (choć nie potwierdzone) po odwróceniu mata mogłaby się przesuwać w trakcie wałkowania.
Usuń