wtorek, 19 lutego 2013

Testowanie maty silikonowej

Chciałabym podzielić się z Wami moją opinią na temat maty silikonowejTo zupełna nowość w mojej kuchni, ponieważ do tej pory jako stolnicę zawsze wykorzystywałam kuchenny blat.


Prezentowaną na zdjęciach matę marki La Cucina otrzymałam całkiem niedawno ze sklepu Emako i do tej pory zdążyłam ją już kilkakrotnie wypróbować –  przy okazji przygotowywania oponek serowychfaworków, ciastek cynamonowych i do pieczenia frytek. Testowała ją również moja mama, która z kolei robiła na niej kopytka.



Podczas użytkowania maty dostrzegłam kilka bardzo istotnych zalet:
mata nie ślizga się i nie zwija - jej spód dzięki swojej gładkiej, połyskliwej fakturze idealnie przylega do blatu, a dzięki powierzchni Non-Stick ciasto do niej nie przywiera (nie trzeba już co chwilę pomagać sobie mąką :)),
bardzo łatwo utrzymać ją w czystości - wystarczy przetrzeć ją mokrą ściereczką i osuszyć papierowym ręcznikiem, ale nadaje się również do mycia w zmywarce,
* na każdym z boków maty są bardzo przydatne miarki ułatwiające wycinanie kawałków ciasta o określonych wymiarach (przy faworkach bezcenne!),
nie zajmuje dużo miejsca – można ją zwinąć i schować w szufladzie czy szafce (niewykonalne w przypadku tradycyjnych drewnianych stolnic;)). 
Taką praktyczność ceni się szczególnie w kuchniach niewielkich rozmiarów (jak moja w bloku:).

Maty silikonowej można używać także do pieczenia w piekarniku (w maksymalnej temperaturze do 230 stopni) zamiast papieru do pieczenia czy tłuszczu. Fajna sprawa. Upiekłam na niej moje ciastka cynamonowe :) Jednak albo mój piekarnik jest za wąski, albo mata za szeroka, ponieważ musiałam ją z jednej strony lekko podwinąć (nie mieściła się).  Może do innego piekarnika mata pasowałaby jak ulał - do mojego musiałabym ją przyciąć ;) - zamiast tego wolę ją jednak podwijać ;) To jedyny, mały minus, jaki dostrzegłam podczas testowania. Natomiast wymiary maty jako stolnicy są w sam raz. 
Zgodnie z informacją na opakowaniu mata nadaje się także do pieczenia w mikrofalówce - nie sprawdzałam tego z racji gabarytów maty i mikrofali :) Silikon, z którego wykonana jest mata, zapewne jak najbardziej się do tego nadaje, ale w mniejszym formacie. 


Podsumowując moją opinię o macie silikonowej... 

...mogę ją z czystym sumieniem polecić jako nowoczesną stolnicę w każdej kuchni. Taką matę można używać nie tylko do przygotowywania słodkości na Tłusty Czwartek, kopytek czy ciastek, ale także do wyrabiania ciasta na tarty, pizzę, kluski, pierogi itp. Z pewnością będzie jeszcze często wykorzystywana w naszej kuchni (nie tylko przeze mnie), w związku z czym mam nadzieję, że będzie mi służyć jak najdłużej.


Jeśli chcielibyście mieć taką matę w swojej kuchni lub/i dowiedzieć się o niej nieco więcej, to polecam zajrzeć na stronę sklepu Emako.

Pozdrawiam serdecznie,
Lidka Ka

12 komentarzy:

  1. Widziałam taką matę i chciałam kupić, ale jakos zapomniałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do niedawna miałam zamiar nabyć drewnianą stolnicę, jednak mata z silikonu jest dużo bardziej praktyczna. Na dużą, nieporęczną drewnianą stolnicę nie miałabym miejsca w kuchni.

      Usuń
  2. ło. ale kosmos, myslalam,ze blat jest wystarczajaco dobry;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopóki nie miałam tej maty, myślałam podobnie;)

      Usuń
  3. o, czegoś takiego brakuje mi w kuchni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam:) U mnie sprawdza się doskonale. W razie pytań, chętnie odpowiem:)

      Usuń
  4. Hanni1907
    Właśnie kupiłam podobną matę ale o mniejszych rozmiarach i mam zamiar piec ciasta miodowe do przekładania masami.Jak myślicie czy beza mi wyjdzie na takiej macie czy lepiej pozostać przy tradycyjnym papierze.Pozdtawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hanni, witaj! :)
      Ciasta miodowe - cudownie. Na macie silikonowej jeszcze nigdy nie piekłam bezy. Wypróbowałam na niej ciasto francuskie, paluchy grissini i słodkie bułeczki, ale bezy jak dotąd jeszcze nie. Ale swoim pytaniem skłoniłaś mnie do poszukiwania odpowiedzi :) Zasięgnęłam informacji na kilku blogach kulinarnych i dowiedziałam się, że wielu blogerów piecze małe bezy i bezę (Pavlovą) na macie silikonowej - zatem nic nie stoi na przeszkodzie, byś wypróbowała do tego swoją matę :) Maty silikonowe mają zazwyczaj dodatkowo namalowane okręgi, które ułatwiają formowanie odpowiedniego kształtu bezy. Sama również muszę spróbować przygotować bezę :) Jakoś nigdy nie próbowałam - może czas najwyższy? :)

      Życzę Ci powodzenia w wypiekach! :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Witam! Czy ta mata jest MADE IN CHINA?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      Chciałabym znać odpowiedź na każde pytanie, ale dawno wyrzuciłam opakowanie, a i nigdzie na macie nie ma nadruku czy wyżłobienia takiej informacji. Jakiś czas temu widziałam produkty tej marki w sklepie stacjonarnym, więc jeśli będę tam ponownie, to zwrócę na to uwagę i poszukam tej informacji na opakowaniu :)

      Usuń
  6. Tak mnie kusi, żeby ją kupić, bo w porównaniu z innymi matami ta jest stosunkowo tania,mam jednak pytanie: czy ta oto mata nadaje się do masy cukrowej, chodzi mi o wałkowanie i nakładanie na tort? Będę wdzięczna za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to moja pierwsza i jedyna mata silikonowa, ale masy cukrowej na niej nie przygotowywałam... Jakiś czas temu, gdy byłam na warsztatach zdobienia ciast i tortów, wałkowaliśmy masę cukrową przez folię spożywczą, która jest gładsza i cieńsza od maty, co ułatwia ściąganie rozwałkowanej masy... Ale czy akurat ta mata silikonowa się do tego nadaje - nie miałam okazji spróbować, więc nie chciałabym wprowadzać Ciebie w błąd. Jednak poczytałam o tym trochę w sieci (http://m.mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/1361) i wydaje mi się, że miarka i inne nadruki na macie mogą stwarzać pewien problem - mogłyby się odbić podczas wałkowania. Mata powinna być idealnie gładka. Ta mata, co prawda, jest z na odwrocie gładziutka, ale ta strona (bez miarki) zapewnia przyczepność do blatu, więc istnieje ryzyko (choć nie potwierdzone) po odwróceniu mata mogłaby się przesuwać w trakcie wałkowania.

      Usuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets