Początkowo miały to być kotlety lub pulpety, ale ostatecznie wyglądem bardziej przypominały placki ;)
Składniki (na około 20 placków):
- 1 woreczek ugotowanego ryżu (ok. 400 g po ugotowaniu)
- 1 papryczka pepperoni średniej wielkości (ja miałam dwie małe - zieloną i czerwoną)
- 4-5 cebul dymek ze szczypiorkiem (lub osobno zwykłe cebule i szczypior)
- ok. 5 cm białej części pora i ok. 10 cm zielonej części pora (hihi, czy ktoś jeszcze podaje ilość pora w centymetrach?;))
- 1 nieduży korzeń pietruszki
- 1 ząbek czosnku (chyba, że chcecie mieć bardzo pikantne placki to 2)
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- lubczyk
- bazylia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- natka pietruszki (suszona lub świeża)
- pieprz
- sól
- olej/oliwa do smażenia
- trochę bulionu/rosołu do duszenia warzyw - jeśli nie macie, to pozostańcie przy oleju/oliwie
Przygotowanie:
- Cebule i czosnek obrać, umyć i posiekać. Umyć też papryczkę, szczypior, pora i pietruszkę.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i dodać posiekane cebule z czosnkiem. Dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając i dolewając po trochu bulion/rosół.
- W papryczce odkroić ogonek, przekroić ją na pół, pozbawić nasion, pokroić w paseczki, a następnie na drobne kawałki. Szczypior i pora drobno pokroić. Pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Dorzucić wszystko do cebuli i dusić razem.
- Ugotowany ryż wysypać z woreczka do miski i rozdrobnić ewentualne grudki widelcem.
- Gdy warzywa będą miękkie, całą zawartość patelni przełożyć do miski z ryżem. Dodać przyprawy i wymieszać*. Jak już uznamy, że placki są dobrze doprawione, dodać jajka i 2 łyżki mąki, a następnie dobrze wymieszać.
- Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz i łyżką stołową nakładać placki. Smażyć z obu stron na złoto. Gotowe placki układać na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
* Jeśli chodzi o ilość przypraw, zalecam próbować podczas mieszania - dostosujecie wtedy smak potrawy do gustu domowników. Zachęcam też do powąchania ryżu zmieszanego z warzywami zanim zaczniecie smażyć kotleciki - prawda, że piękny zapach? Uwielbiam szczypior i pora :))))) Zapach, smak, kolor! Mhmmm...
Polecam podawać z soczystą surówką lub sałatką.
placuszki wyglądają świetnie, ostatnio robiłam podobne tylko z cukinii:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Uwielbiam placki z cukinii! W sezonie są u mnie bardzo częstym daniem. Całkiem niedawno zdarzyło mi się kupić cukinię, ale wykorzystałam ją do zapiekanki.
UsuńNie jadlam jeszcze plackow w takiej wersji-zapisuje przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam :) U mnie wystąpiły wtedy na obiedzie. Bardzo smaczne z soczystą sałatką np. z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej (które uwielbiam za chrupkość i soczystość, w przeciwieństwie do sałaty masłowej)...
Usuń