poniedziałek, 25 lutego 2013

Placki ryżowe z porem, cebulą i pepperoni

Z poprzedniego obiadu został mi samotny woreczek ugotowanego ryżu, a jakoś nie miałam pomysłu na kolejny główny posiłek... Zawsze można było go zjeść z niedzielnym rosołem, ale do niego przecież miałam już makaron... I wtedy mnie olśniło ;) Przekopałam lodówkę, znalazłam kilka cennych składników i przystąpiłam do pracy. Jak ja to uwielbiam :D 

placuszki z ryżem papryką pepperoni, porem i cebulką

Początkowo miały to być kotlety lub pulpety, ale ostatecznie wyglądem bardziej przypominały placki ;)

Składniki (na około 20 placków):
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu (ok. 400 g po ugotowaniu)
  • 1 papryczka pepperoni średniej wielkości (ja miałam dwie małe - zieloną i czerwoną)
  • 4-5 cebul dymek ze szczypiorkiem (lub osobno zwykłe cebule i szczypior)
  • ok. 5 cm białej części pora i ok. 10 cm zielonej części pora (hihi, czy ktoś jeszcze podaje ilość pora w centymetrach?;))
  • 1 nieduży korzeń pietruszki
  • 1 ząbek czosnku (chyba, że chcecie mieć bardzo pikantne placki to 2)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • lubczyk
  • bazylia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • natka pietruszki (suszona lub świeża)
  • pieprz
  • sól
  • olej/oliwa do smażenia
  • trochę bulionu/rosołu do duszenia warzyw - jeśli nie macie, to pozostańcie przy oleju/oliwie

Przygotowanie:
  1. Cebule i czosnek obrać, umyć i posiekać. Umyć też papryczkę, szczypior, pora i pietruszkę. 
  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i dodać posiekane cebule z czosnkiem. Dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając i dolewając po trochu bulion/rosół.
  3. W papryczce odkroić ogonek, przekroić ją na pół, pozbawić nasion, pokroić w paseczki, a następnie na drobne kawałki. Szczypior i pora drobno pokroić. Pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Dorzucić wszystko do cebuli i dusić razem.
  4. Ugotowany ryż wysypać z woreczka do miski i rozdrobnić ewentualne grudki widelcem.
  5. Gdy warzywa będą miękkie, całą zawartość patelni przełożyć do miski z ryżem. Dodać przyprawy i wymieszać*. Jak już uznamy, że placki są dobrze doprawione, dodać jajka i 2 łyżki mąki, a następnie dobrze wymieszać.
  6. Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz i łyżką stołową nakładać placki. Smażyć z obu stron na złoto. Gotowe placki układać na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jeśli chodzi o ilość przypraw, zalecam próbować podczas mieszania - dostosujecie wtedy smak potrawy do gustu domowników. Zachęcam też do powąchania ryżu zmieszanego z warzywami zanim zaczniecie smażyć kotleciki - prawda, że piękny zapach? Uwielbiam szczypior i pora :))))) Zapach, smak, kolor! Mhmmm... 

Polecam podawać z soczystą surówką lub sałatką.

                    
Smacznego! :)

Zmagania sesyjne: karmimy móżdżek :)

4 komentarze:

  1. placuszki wyglądają świetnie, ostatnio robiłam podobne tylko z cukinii:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Uwielbiam placki z cukinii! W sezonie są u mnie bardzo częstym daniem. Całkiem niedawno zdarzyło mi się kupić cukinię, ale wykorzystałam ją do zapiekanki.

      Usuń
  2. Nie jadlam jeszcze plackow w takiej wersji-zapisuje przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) U mnie wystąpiły wtedy na obiedzie. Bardzo smaczne z soczystą sałatką np. z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej (które uwielbiam za chrupkość i soczystość, w przeciwieństwie do sałaty masłowej)...

      Usuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets