Podobno już 1 średniej wielkości główka kalarepy zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (ma więcej witaminy C niż jabłko). Ponadto zawiera potas, magnez, sód, żelazo, fosfor, wapń, kwas foliowy, beta-karoten, luteinę oraz witaminy z grupy B i K. Sporo prawda?
Naprawdę warto wprowadzić to warzywo do swojej diety :) i chrupać na zdrowie!
Składniki:
- 2 kalarepy (dość duże - wielkości pięści dorosłego człowieka)
- 2 duże marchewki
- kawałek pora (ok.10 cm)
- pieprz
- sól
- ewentualnie trochę soku z cytryny
Przygotowanie:
- Warzywa starannie umyć. Kalarepki i marchewki obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych lub średnich oczkach (można szybciej w malakserze). Pora drobno pokroić.
- Doprawić do smaku, całość wymieszać.
Smacznego!
Bardzo prosta,zdrowa i ciekawa surówka . coś innego niż surówka z kapusty, polecam KAMA
OdpowiedzUsuńDokładnie :) - taka dla odmiany.
UsuńKalarepa jest trochę niedoceniana, a przecież jest tak bogata w witaminy.