czwartek, 9 stycznia 2014

Surówka z kalarepy

surówka z kalarepki i marchwi, z kalarepy i marchwi, szybka, na obiadObiad był już w trakcie przygotowań i okazało się, że do drugiego dania nie ma żadnej surówki. Byliśmy jeszcze akurat przed wyprawą na zakupy, więc lodówka świeciła pustkami. Ale nie było aż tak bardzo źle, ponieważ znalazłam w niej dwie kalarepy, które nie doczekały się kąpieli w zupie, oraz kilka innych warzyw, które również posłużyły mi do przygotowania świeżego dodatku do obiadu. Aż dziwię się sama sobie, że nigdy wcześniej nie przygotowywałam surówki z tego warzywa. 

Podobno już 1 średniej wielkości główka kalarepy zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (ma więcej witaminy C niż jabłko). Ponadto zawiera potas, magnez, sód, żelazo, fosfor, wapń, kwas foliowy, beta-karoten, luteinę oraz witaminy z grupy B i K. Sporo prawda? 

Naprawdę warto wprowadzić to warzywo do swojej diety :) i chrupać na zdrowie!


Składniki:

  • 2 kalarepy (dość duże - wielkości pięści dorosłego człowieka)
  • 2 duże marchewki
  • kawałek pora (ok.10 cm) 
  • pieprz
  • sól
  • ewentualnie trochę soku z cytryny

Przygotowanie:
  1. Warzywa starannie umyć. Kalarepki i marchewki obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych lub średnich oczkach (można szybciej w malakserze). Pora drobno pokroić. 
  2. Doprawić do smaku, całość wymieszać.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo prosta,zdrowa i ciekawa surówka . coś innego niż surówka z kapusty, polecam KAMA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) - taka dla odmiany.
      Kalarepa jest trochę niedoceniana, a przecież jest tak bogata w witaminy.

      Usuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets