niedziela, 24 marca 2013

Omlet biszkoptowy na słodko

Przepis na pyszny omlet znalazłam na blogu Makaron i Rodzynka. Nie miałam jeszcze przyjemności skosztowania niczego podobnego, tzn. w wersji na słodko. Ostatecznie omlet wyszedł mi całkiem podobny wizualnie :) Podałam go ze słodko-kwaśnym dżemem z pigwy i plastrami banana. Wyśmienite połączenie. Wisienkę na torcie być może stanowiłaby jeszcze bita śmietana, ale na dobry początek dnia chyba bym tym przesadziła;)


Omlet jest sycący i smaczny. Z każdym kęsem cieszyłam się, że poznaję go lepiej, ale jednocześnie zdawałam sobie sprawę, że pozostaje go coraz mniej... No cóż, z jedzeniem tak bywa ;P

Składniki na 1 omlet:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (lub mąki pszennej + 2 łyżki otrębów)
  • szczypta soli
  • trochę soku z połówki cytryny i starta skórka cytrynowa (wg uznania)
  • olej do smażenia
Wierzch omletu:

Przygotowanie:
  1. Rozbijając jajka oddzielić żółtka od białek. W misce zmieszać żółtka z mlekiem i mąką. Wycisnąć trochę soku z cytryny i dodać startą skórkę cytrynową.
  2. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ubite białka dodać do miski z masą na omlet i delikatnie wymieszać, by piana nie opadła.
  3. Na małej patelni* rozgrzać tłuszcz i wylać masę na omlet. Najlepiej przykryć patelnię na chwilę pokrywką, by omlet ładnie się ściął. Gdy omlet od spodu ładnie się zetnie i zarumieni, przewrócić go na drugą stronę. Najbezpieczniej robi się to przy pomocy talerza**.
* Koniecznie na małej patelni - wtedy omlet będzie wyższy i będzie sprawiał wrażenie bardziej puszystego. 
** Wystarczy przy pomocy drewnianej łopatki delikatnie zsunąć omlet z patelni na talerz. Patelnię, na której nie ma tłuszczu, przechylić pod takim kątem, by łatwiej było nam przełożyć omlet z talerza na patelnię. Przy pierwszym przyrządzaniu omletu udało mi się go bezpiecznie odwrócić przy pomocy samej łopatki, ale gdy przygotowywałam go po raz drugi coś poszło nie tak i omlet lekko się rozerwał. Naprawiłam go, podsmażyłam jeszcze, rana się zasklepiła;), ale wolałam już nie dziubać do niego samą łopatką i spróbowałam opcji z talerzem (niezawodny sposób autorki bloga Makaron i Rodzynka). Poszło rewelacyjnie. Bez żadnych problemów:)




Smacznego!


P.S.
Przy okazji chciałabym polecić Wam pyszny omlet z warzywną potrawką :)



26 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. :) Smaczny był... Niestety dżem z pigwą mi się skończył ;((( W tym roku zrobię większe zapasy!

      Usuń
  2. UWIELBIAM omleciki na słodko ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, choć dowiedziałam się o tym dopiero całkiem niedawno ;))))

      Usuń
  3. Wygląda naprawdę przepysznie. :) Ciekawi mnie ten dżem. Już opracowuję sobie listę przetworów do zrobienia na kolejne miesiące i dżem z cukinii trafia na tę listę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Właśnie niedługo po przygotowaniu tego omletu słoik z dżemem z pigwą i cukinią zrobił się pusty (tzn. ktoś mu pomógł;))... W tym roku zrobię większe zapasy dżemów :)

      Usuń
  4. fajny omlecik:) chętnie bym zjadła takiego na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - jest wprost idealny na weekendowe późne śniadanie :)

      Usuń
  5. Piękny omlet, uwielbiam takie na słodko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Też lubię na słodko:) Choć wytrawne wersje omletów również są pyszne:)

      Usuń
  6. Coś nowego dla mnie :) ale wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam!
      Warto wypróbowywać nowe przepisy i kosztować tego, czego się jeszcze nie jadło :)

      Usuń
  7. Oj wygląda bardzo apetycznie! Idealne śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, polecam wypróbować przepis któregoś pięknego poranka :)

      Usuń
  8. Uwielbiam słodkie omlety biszkoptowe, nie umiem się im oprzeć :) Często jednak mi się rozpadają... Na szczęście smakują i tak wyśmienicie :) Twój wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Do przygotowania omletu swoim przepisem zachęciła mnie autorka bloga Makaron i Rodzynka. Wcześniej nie odważyłam się robić omletu na słodko. Wytrawne owszem, ale na słodko jakoś nie;)
      Najważniejsze, że Twoje omlety są smaczne :)
      Rozpadają Ci się przy obracaniu?

      Usuń
  9. Uwielbiam omlety! eksperymentuję zarówno ze słodkimi jak i słonymi, Twój wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja też je lubię. Muszę je częściej przygotowywać :)

      Usuń
  10. hej ;)
    dziekuje bardzo za ostrzezenie, jak ja nie lubie takich sytuacji ..
    ale coz nie pierwszy raz, uczciwi blogerzy szanuja zasady i to jest dla mie wazne a oszusci zawsze sie znajda ;) trudno na to cos poradzic

    na omlet pyszny juz to widze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej,
      nie ma za co.
      Jak widzę coś takiego, to nie mogę tego zostawić ot tak sobie. Na pierwszy rzut oka tamto zdjęcie skojarzyło mi się z tym, z Twojego bloga. Nie wiem, jak ludzie tak mogą postępować.
      Masz konto na Facebook?
      Napisz do mnie na priv na https://www.facebook.com/smakinatalerzu, podeślę Ci linka do grupy blogerów kulinarnych... Chyba, że już tam jesteś, a Ciebie nie spotkałam ;) W tej grupie jak ktoś wpadnie na jakiś trop ze stronkami bezprawnie wykorzystującymi czyjeś zdjęcia i treści, to od razu o tym pisze, a potem ktoś zajmuje się sprawą. Albo indywidualnie, albo zbiorowo - czasami znajdzie się ktoś, kto reprezentuje większą grupę osób. Całkiem sprawnie to wygląda, wszyscy sobie pomagają i doradzają. Jeśli nie znasz tej grupy, to bardzo polecam. Mnie wciągnęła tam koleżanka, którą znam tylko z warsztatów w Katowicach, a ona mieszka w Krakowie :)

      Jedyne co poradzić w tej problematycznej sytuacji - napisać albo do właścicieli strony photoblog.pl, albo skontaktować się z właścicielką profilu. Tamta osoba nie powinna przerabiać zdjęć i zamieszczać tam treści żywcem skopiowanych z blogów bez żadnych odwołań/linków/odnośników, nazwy autora bloga, czegokolwiek. Wielu blogerów na tym traci.

      P.S.
      A omlet bardzo polecam, jeśli lubisz takie słodkie śniadania :) albo na obiad, jak kto woli :D Omlety wpasują się w każdą porę dnia.

      Usuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, polecam spróbować na własnych kubkach smakowych :D

      Usuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets